Nejobávanější onemocnění
aneb Čeho se nejvíc děsíme

Nejobávanější onemocnění
aneb Čeho se nejvíc děsíme

10. 7. 2012

Češi mají ze zdravotního hlediska největší obavy z rakoviny, infarktu a mrtvice. Podle průzkumu společnosti Nutricia se hrozby rakoviny bojí 89,8 procenta mužů a 94,3 procenta žen. Infarktu 29,3 procenta mužů a 34,1 procenta žen. Mrtvice se pak obává 19,1 procenta mužů a 22,2 procenta žen.

Ženy jsou většinou úzkostlivější a rizik onemocnění se bojí více než muži. Starší lidé mají strach hlavně z nemocí spojených se ztrátou soběstačnosti, přičemž až tři čtvrtiny z nich toto riziko zvyšují svou nedostatečnou stravou.

„Kromě rakoviny, infarktu a mrtvice se mezi deseti nejobávanějšími chorobami objevily také cukrovka, AIDS, Alzheimerova demence, nemoci srdce, žloutenka nebo leukémie,“ popsala výsledky Václava Mošnová. Dodala, že desítku nejobávanějších onemocnění uzavírá ochrnutí či invalidita a nutnost být odkázán na cizí pomoc.

Lidé si většinou uvědomují základní omezení, která by jim onemocnění přinášela. Neoddělitelným problémem většiny onemocnění však může být neplánované hubnutí, které může nemoc dále zhoršit, protože správná výživa a dostatečné množství živin je pro tělo v době nemoci zásadní. Stravovací návyky v nemoci mění přibližně tři čtvrtiny pacientů.

„U mladších pacientů se jedná především o změnu v kvalitě stravovacích návyků. U starších pacientů se většinou výrazně sníží množství jídla a přijímaných živin a je pro ně tedy velmi žádoucí stravu doplňovat tekutou výživou,“ varovala Mošnová.

nemoci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.