Seriál České televize
mapuje dějiny trampingu

Seriál České televize
mapuje dějiny trampingu

2. 9. 2015

Zvláštní znamení touha je název třináctidílného dokumentárního cyklu režiséra Václava Křístka a scenáristy Fedora Skotala. Česká televize ho odvysílá od 2. září každou středu večer na programu ČT2 a zmapuje v něm století českého trampingu.

Během více než ročního natáčení navštívili filmaři přes šest desítek lokalit po celé republice. Natáčeli ve starých trampských osadách (Ztracenka, Utah, Askalona, Westend, chata Kamarád u Chocně). Navštívili i legendární Rikatado, které vyhořelo ve 30. letech minulého století a dnes ho připomínají jen mechem porostlé základy v hustém lese. Filmaři byli i v jihočeském Fort Hazardu a západočeské osadě Komáři u Plzně.

Podle Skotala jsou dějiny trampingu vlastně dějinami českého národa za uplynulých sto let. "Je v nich vše - nabytá svoboda i její opakovaná ztráta, prosperita i krize, budování a zapomínání demokracie, drobné lidské osudy, selhání, kolaborace, ale i velká hrdinství," uvedl. Natočili prý mnohem více materiálu, než mohli použít, a doufá že se k tomu ještě Česká televize vrátí.

Režisér Václav Křístek se podílel na cyklu Fenomén Underground a natočil druhou polovinu seriálu Bigbít. V celovečerní tvorbě debutoval v roce 1989 snímkem Zvířata ve městě. Vztah k trampingu měl prý vždycky kladný, i když pochází z jiného kulturního okruhu. "Objevil jsem spoustu hrozně fajn lidí, spoustu míst a začal si ještě víc vážit toho, čeho si váží oni," řekl.

Cyklus o trampech byl pro něj logickým pokračováním mapování vyhraněných komunit minulého režimu. "Bigbíťáci a trampové vypadali v 70. letech v podstatě stejně: zelené bundy, džíny, dlouhé vlasy a vousy. Každý bigbíťák byl někdy na vandru a skoro každý tramp na rockovém koncertě. Společným znakem byla snaha vytvořit si a uchovat vlastní svět, ve kterém se dalo žít," dodal Křístek.

Česká televize seriál tramping
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.