Jiřina Štěpničková
padla do pasti StB

Jiřina Štěpničková
padla do pasti StB

5. 9. 2015

Před 30 lety, 5. září 1985, zemřela herečka Jiřina Štěpničková, k jejímž nejslavnějším rolím patří Maryša (ve filmu i na divadle) či Viktorka z filmu Babička. Herečka, která začínala jako sedmnáctiletá na prknech Národního divadla a šla z role do role, ale po válce upadla v nemilost režimu a po nezdařeném pokusu o emigraci byla odsouzena za vlastizradu a strávila deset let ve vězení. Jejím synem je herec Jiří Štěpnička.

Pražská rodačka (narozena 3. dubna 1912) hrála od roku 1928 v Osvobozeném divadle, o dva roky později získala angažmá v Národním divadle, ve filmu debutovala v roce 1931 ve snímcích Muži v ofsajdu a frašce Miláček pluku. Oslnila rolí Maryši - v ND poprvé v roce 1933 a dva roky nato i v její filmové verzi, která získala ocenění na festivalu v Benátkách. V letech 1936-1951 působila v Divadle na Vinohradech.

Osudný se Jiřině Štěpničkové stal rok 1951, kdy dostala dopis, v němž jí režisér František Čáp vyzýval, aby za ním utekla do západního Německa. Herečka se v říjnu 1951 se čtyřletým synkem vydala ilegálně překročit hranice. Netušila, že jde o zinscenovanou past tajné policie - dopis byl falešný a převaděč nastrčený agent. Ve vykonstruovaném procesu se ji snažili odsoudit za špionáž a v prosinci 1952 pro ni prokurátorka žádala trest nejvyšší. K tomu využila i vynucenou petici z vinohradského divadla, kterou podle vzpomínkové knihy herečky Vlasty Chramostové z roku 1999 podepsaly herečky Světla Amortová, Soňa Neumannová, Světla Svozilová a Jarmila Švabíková. Štěpničková byla nakonec odsouzena za vlastizradu k 15 letům vězení. V roce 1960 byla podmínečně propuštěna.

Ještě než ale byla v roce 1968 rehabilitována, sháněla jen těžko práci v ve svém oboru. Až po dlouhých přímluvách dostala na podzim 1961 angažmá v divadle v Kladně a od další sezony hrála v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého. Hrála také v řadě televizních filmů a v několika seriálech.

divadlo film herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.