Gotthardský tunel držel
primát dvě desetiletí

Gotthardský tunel držel
primát dvě desetiletí

6. 9. 2015

Před 35 lety, 5. září 1980, byl ve švýcarských Alpách otevřen silniční Gotthardský tunel, tehdy s 16,9 kilometru délky nejdelší silniční tunel na světě. Primát držel celá dvě desetiletí, až do listopadu 2000, kdy od něj štafetu nejdelšího silničního tunelu na světě převzal norský Laerdalský tunel. Ten se nachází mezi Oslem a západonorským přístavem Bergenem a je dlouhý 24 510 metrů. Nyní je Gotthardský tunel pátým nejdelším silničním tunelem světa.

Tunel, který tvoří jeden tubus s dvousměrným provozem a jeden souběžný bezpečnostní koridor, byl otevřen po deseti letech stavebních prací. Leží na hlavní dálniční trase mezi severem a jihem Švýcarska, a spojuje tak Německo a Itálii. Tunelem projede ročně asi sedm milionu aut. V říjnu 2001 způsobil v tunelu čelný střet mezi dvěma kamiony požár, při kterém zahynulo 11 lidí. Mnoho dalších bylo zraněno. Tunel byl pak dva měsíce uzavřen.

Švýcarská vláda se rozhodla v roce 2012 postavit druhý silniční tunel pod pohořím svatého Gottharda v centrální části země, který by se měl otevřít nejdříve v roce 2027. Ve výstavbě je ale nyní o něco východněji od silničního tunelu nový Gotthardský železniční tunel, jehož dokončení se plánuje již na rok 2016. S plánovanou délkou 57.072 metrů bude suverénně nejdelším tunelem světa.

cestování stavba
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%