V Českém Krumlově začaly
Dny evropského dědictví

V Českém Krumlově začaly
Dny evropského dědictví

4. 9. 2015

Zahájením výstavy českých tradičních řemesel v muzeu, koncertem barokní hudby v obnoveném klášterním kostele s barokním ohňostrojem začaly v Českém Krumlově Dny evropského dědictví (European Heritage Days - EHD). Letos se k nim v Česku přihlásilo 1021 památek. Mezi nimi 440 běžně nepřístupných. Zájemci je mohou navštívit o tomto či příštím víkendu, z jejich seznamu mohou vybírat na webových stránkách Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Národní zahájení se bude konat v sobotu právě v Českém Krumlově, v 10:00 v klášterní zahradě.

„Téma letošních Dnů evropského dědictví je Památky znovuzrozené. Český Krumlov je s tímto tématem bytostně spjato. Aktuálně především prostřednictvím vrcholící revitalizace klášterů a dokončené obnovy památek v jižním meandru řeky Vltavy,“ řekl starosta Dalibor Carda.

Centrem dění budou při Dnech evropského dědictví právě českokrumlovské kláštery, jejichž rozsáhlý areál tvoří téměř pětinu historického centra města. Jejich revitalizace za více než 300 milionů korun se blíží ke svému konci. Novým účelům začnou sloužit od listopadu. Zájemci si jejich proměnu budou moci prohlédnout v sobotu.

Součástí národních Dnů evropského dědictví 2015 je také Den památek techniky a průmyslového dědictví. V sobotu 12. září se při něm návštěvníkům otevřou brány pivovarů, mlýnů, skláren či dolů. Neděle 13. září bude potom ve znamení Dne lázeňské architektury.

Z více než tisícovky památek bude ve Dnech evropského dědictví v Česku přístupných 800 zdarma. Nejvíce se jich k projektu hlásí v Olomouckém a Středočeském kraji, nejméně na Karlovarsku. Jsou mezi nimi nejen kostely a kláštery, hrady a zámky, ale také technické památky či parky, zahrady a lázně. Součástí jsou přednášky, koncerty, městské slavnosti, jarmarky a další společenské akce.

naše tipy památky výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.