Foto

Když je mobil moc přechytralý

16. 9. 2015

Až polovina seniorů tvrdí, že jim současné nové typy mobilních telefonů nevyhovují. Čím jsou přístroje modernější a takzvaně chytřejší, tím více je štvou.

Mobil používají tři ze čtyř českých seniorů, dohromady jich je přes milion dvě stě padesát tisíc. Nejčastěji volají rodině a přátelům. Šedesát pět procent si vybírá mobil podle toho, jakým způsobem se ovládá, tedy aby byl jednoduchý. Čtyřicet jedna procent z nich si všímá hlavně čitelnosti displeje, třicet osm procent velikosti tlačítek, třiceti šesti procentům záleží na výdrži baterie. Jen minimální počet lidí starších šedesáti pěti let se zajímá o to, jaké všechny možné funkce telefon má. Jinými slovy, čím je jednodušší, tím se jim zdá lepší.

Tento výzkum provedla společnost Emporia Telecom, zpovídala dvě stě třicet pět lidí ve věku padesát sedm až devadesát jedna let ze všech regionů Čech a Moravy. Hlavní závěr: devadesát čtyři procent seniorů dává přednost mobilům s klasickými tlačítky před těmi dotykovými.

Někomu nevyhovují, jinému ano

Jenže, technologický pokrok se zastavit nedá, a tak se výrobci superchytrých mobilů nyní předhánějí v nabídce těch, které jsou dotykové, ale přesto o nich tvrdí, že jsou určeny pro dříve narozené. Zkrátka, ikony na displeji mají velké, takže jejich ovládání by mělo být snadné. Zatím to však vypadá, že jejich kouzlu senioři masově nepodlehnou.

Seznámení s dotykovým mobilem totiž přináší různé kuriozní situace.

Sedmdesátileté Věře z Ostravska nedávno zkolaboval její starý mobil. Její milovaná Nokia s tlačítky prostě najednou zemřela. Syn vzal Věru do prodejny mobilů a ona se nestačila divit. Dva ochotní mladíci jí tam předváděli modely, u nichž vůbec nechápala, že jde o telefony. „Nemělo to tlačítka s čísly. Ti kluci byli fajn, tvrdili, že dědeček jednoho se na takový přístroj přeučil během týdne a nemůže si ho vynachválit. Já jim na to skočila. Teď mám telefon, ale bojím se na něj sáhnout. Když jsem si ho prohlížela, volala jsem prý ve dvanáct v noci kamarádce. Tu to vyděsilo, takže mi volala zpět. Já to neuměla zvednout. Tak volala syna, že prý se mi něco určitě stalo. Syn přijel v jednu v noci, jel  přes celé město. Takže pro změnu vyděsil mě, protože já mezitím usnula.“

Výrobce chytrých telefonů Samsung už začal spolupracovat s reklamní agenturou, která na internet umístila jednoduchá videa, v nichž speciálně pro dříve narozené vysvětluje, jak s dotykovými chytrými telefony zacházet.

Pan Jiří, pětasedmdesátiletý bývalý technik z Plzně, si pořídil dotykový telefon už před dvěma lety. „Jsem spokojený, ale zpočátku mi dal zabrat. Ale beru to tak, že technika se vyvíjí a tak se musím přizpůsobit. Jen mám strach, aby se mi nezačaly třást ruce, to si pak nedovedu představit, jak bych telefon ovládal. Ale přistihuju se, že jsem na něm závislý jako mladí. Pořídil jsem si do něj internet a dokonce jsem se nedávno v tramvaji přistihl, že do něj čumím  stejně jako všichni ostatní. A potěšilo mě, že vnuk prý doma říkal, že v tomto směru jsem super.“

Vybral si přístroj, který je označený jako vhodný pro seniory, ale má i kvalitní fotoaparát, fotogalerii a je uzpůsobený pro práci s internetem. „Jsem nadšený hlavně z těch fotek. Jsou kvalitní a s kamarády si je rádi přeposíláme,“ říká.

Vybírejte zásadně podle sebe

Prodavači mobilních telefonů ovšem varují, že by lidé nikdy neměli seniorům kupovat mobil jako dárek, jako překvapení. „Ideální je, když si přijde vybrat sám,“ říká prodavačka mobilů Martina Stará. „Máme zkušenost, že lidé vyššího věku mají přece jen nejistější ruce a nemají k technice takový vztah jako mladí. To, co vnukovi připadá jako snadné ovládání, může jeho babičce připadat složité. A nač ji stresovat a nutit, aby se učila něco, co nechce? Každý by si měl mobil vybrat sám, je to přece velmi osobní věc," vysvětluje.

Naopak některé moderní vychytávky na chytrých mobilech si senioři pochvalují. Jednou z nich je například SOS tlačítko, které je možné zmáčknout v případě nouze a volanému se na displeji ukáže, kde se právě volající nachází. Může mu tak rychle pomoci nebo pomoc zorganizovat.

Takže, pokud dojde k té nepříjemné události a váš stařičký ošoupaný tlačítkový mobil se rozhodne skončit se životem, vydejte se pro nový zásadně sami nebo s někým komu důvěřujete. Hlavně neříkejte dětem či vnukům: Nechám to na tobě, nějaký mi kup. A když odejdete z prodejny s novým, ale v podstatě starým modelem s tlačítky, nestyďte se. Po takovém ve skrytu duše touží mnoho seniorů. 

mobily technologie telefony
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.