Milý drsný muž,
Petr Haničinec

Milý drsný muž,
Petr Haničinec

14. 9. 2015

Herec Petr Haničinec, od jehož narození uplyne 15. září 85 let, se proslavil zejména rolemi osobitých, drsných a zachmuřených mužů a účinkoval v celé řadě známých českých seriálů. V Cirkusu Humberto ztvárnil otce hlavního hrdiny Vaška Karase, diváci si jej pamatují například i z Dobré vody, F. L. Věka, rodinné ságy Synové a dcery Jakuba Skláře či Ženy za pultem.

Ti, kteří jej znali blíže, vědí, že pod rouškou svého jadrného chlapáctví dokázal být také velmi příjemný a milý.

Petr Haničinec se výrazně prosadil i v dabingu, za který získal v roce 1996 Cenu Františka Filipovského. Svůj hlas propůjčil například slavnému inspektoru Colombovi a výborné titulní postavě britského seriálu Já, Claudius.

Haničinec se narodil 15. září 1930 v Pardubicích. Byl členem Východočeského divadla v Pardubicích a pražských divadel E. F. Buriana a S. K. Neumanna. Od roku 1962 působil téměř čtyři desítky sezon v Divadle na Vinohradech, kde nastudoval skoro sedmdesát rolí. Objevil se například v inscenacích Faust, Král Krysa, K domovu se dívej, anděli, Generálka, Mistr a Markétka a Tovaryšstvo Ježíšovo. Pak se objevoval v nuselském Divadle Na Fidlovačce.

Ve filmu začínal v polovině 60. let postavami z vojenského prostředí, v roce 1957 hrál i ve Vávrově historickém snímku Proti všem. Naposledy se na plátně objevil v režijním debutu Ireny Pavláskové Čas sluhů z roku 1989.

Zemřel po těžké nemoci 7. listopadu 2007. S rakovinou bojoval dlouho a chlapsky udatně, ale porazit ji nakonec bohužel nedokázal.

divadlo film
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.