Koupání v Evropě: nejčistší moře
má Kypr, nejšpinavější Nizozemí

Koupání v Evropě: nejčistší moře
má Kypr, nejšpinavější Nizozemí

16. 7. 2012

Pokud se letos v létě chystáte na dovolenou u moře kdekoliv v Evropě, tak máte jednu jistotu – podle testů Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) je 92,1 % vod vhodných ke koupání a splňují alespoň minimální normy kvality vody. Průzkum zahrnuje kromě moří například i jezero Serpentine v Londýně, v němž se odehraje plavecký maraton a úsek triatlonu na nadcházejících olympijských hrách.

Výsledky, které vydala Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) spolu s Evropskou komisí, popisují kvalitu vody ve více než 22 000 místech určených ke koupání, na řekách, jezerech a plážích po celé EU.

„Jsem potěšen, že kvalita vod ke koupání v Evropě obecně zůstává vysoká, a od minulého roku se výrazně zlepšila. Většina Evropanů se zajímá o kvalitu vody, od koupání až po konzumaci,“ řekl komisař pro životní prostředí Janez Potočnik.

Zpráva zjistila, že 77,1 % lokalit má vynikající kvalitu, tedy v souladu s nejpřísnějšími hodnotami směrnice, což představuje zlepšení o 3,5 % oproti loňským údajům. Naopak méně než 2 % vod ke koupání bylo nevyhovujících.

„Kvalita vody na plážích, koupalištích a dalších místech je jednou z nejdůležitějších otázek životního prostředí. V některých zemích je stále problém znečištění zemědělstvím a únikem odpadních vod, takže se musíme vyvíjet více úsilí o zajištění bezpečné a čisté vody pro veřejnost,“ uvedla výkonná ředitelka EEA, profesorka Jacqueline McGladeová.

Moře na Kypru, v Chrovatsku, na Maltě a v Řecku měly vynikající výsledky vody ke koupání – přes 90 % míst splnilo nejpřísnější hodnoty kvality vody dle evropských směrnic. Na opačném konci stupnice se ocitlo Nizozemsko, Bulharsko, Lotyšsko, Lucembursko a Belgie, které měly relativně nízký podíl oblastí, které splňují přísné hodnoty, zejména pokud jde o vnitrozemské vody.

Kvalita vody v nejpopulárnějších evropských letních destinacích byla obecně dobrá. Španělsko, Itálie a Portugalsko měly více než 80 % lokalit s vynikající kvalitou vody. Celková jakost vod ke koupání v EU se od roku 1990 výrazně zlepšila.

Lidé se mohou dozvědět o kvalitě vody na portálu Water Information System for Europe (WISE), což je Vodní informační systém pro Evropu. Tato stránka umožňuje uživatelům stahovat údaje o kvalitě a data s kontrolou interaktivních map. Lidé mohou také hlásit stav místní vody pomocí webu Eye on Earth.

 

Kvalita vody v turisticky oblíbených destinacích
(100 % = vynikající kvalita)

Kypr

99.1%

Malta

97.7%

Chorvatsko

97.7%

Řecko

94.1%

Německo

87.8%

Rumunsko

87.8%

Portugalsko

84.0%

Rakousko

83.5%

Irsko

83.0%

Velká Británie

82.8%

Itálie

82.3%

koupání moře
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.