Tip na dovolenou: 
ostrov Zakynthos

Tip na dovolenou:
ostrov Zakynthos

25. 9. 2015

Je taková neklidná doba a vy chcete zase jet do Turecka? Nejezděte, jeďte někam jinam, slyšela jsem o letošních prázdninách každou chvíli. No dobře, podívala jsem se do mapy a zapíchla prst na řecký ostrov Zakynthos. Tam bude určitě klid.

Je v Jónském moři, asi 15 km západně od Peloponésu, je mrňavý, jeho veškeré obyvatelstvo čítá nějakých 40 tisíc řeckých duší a prý je provoněný tymiánem. Zároveň od nás leží asi 1500 km jižním směrem, takže v září by měl být zaručen dostatek slunečních paprsků, aby prohřál moře na teplotu přijatelnou pro naše postarší kosti. A konec konců ostrov si vybraly želvy caretta caretta jako vhodný pro kladení vajíček a líhnutí malých želviček, tak proč by neměl být dobrý i pro nás, majitele želvy? Zabalili jsme plavky a po dvou hodinách letu přistáli na místním letišti, tedy spíš letišťátku. Že občerstvení v letadle se smrsklo na bagetu a kelímek nejobyčejnější limonády, jsem byla připravená. Ale že nám nedali ani ten maličký bonbónek před přistáním, to jim nezapomenu.

První, co jsem na Zakynthosu viděla, bylo taxi Škoda Octavia. Na Zakynthosu nanajdete obrovské hotelové komplexy, nejvyšší dům, co jsme viděli, měl čtyři podlaží. Bohužel je tam i mnoho zjevně dlouho rozestavěných staveb. Nejsou tu ani prakticky žádné památky, protože v roce 1953 postihlo ostrov velké zemětřesení, které je zničilo. Zato oplývá zelení, která je tvořena ponejvíce rozsáhlými olivovými háji a vinicemi a vůni tymiánu jsem zažila na svůj nos. Ostrov je protkán sítí silniček, některé zatáčky jsou tak ostré, že ani rejd moderního autobusu je neumožnil hladce projet a muselo se couvat. Nejkrásnější poklady však nabízí pobřeží.

Na ostrově je několik letovisek, místem našeho pobytu se stalo Tsilivi, 6 km od hlavního města Zakynthosu. Moře mě úplně dostalo svojí úžasnou barvou a průzračností, jemným pískem na pláži a opravdu velmi pozvolným vstupem do jeho konejšivé náruče. Já, sice milovník vody, ale chabý plavec, jsem tu neustále ztrácela zábrany a propadala touze plavat a plavat ... možná až na sousední ostrov Kefalonia. Moře k nám bylo opravdu přívětivé a vlny, které by nás nepustily do moře, nám neposlalo za 11 dní pobytu ani jednou. Zato letošní léto už třikrát pršelo a jeden z těch deštíků i blesk a hrom jsme zažili i my.

Být na Zakynthosu a neobeplout ho na lodi by bylo trestuhodné, protože den strávený na palubě lodi je nezapomenutelným zážitkem. Vyrazili jsme ráno ze zakynthoského přístavu podél východního pobřeží a pomalu míjeli letoviska. První koupání bylo na pláži Xigia - v místě, kde v moři vyvěrají sirné prameny a vůně tymiánu to opravdu nebyla. Tady jedna starší turistka nečekala hloubku a udělala krok z můstku. Zmizela pod hladinou, zůstala po ní jen čepička, kterou měla na hlavě. Ale kupodivu čepička se najednou nadzvedla, hlava se zase do ní trefila ... Dál jsme pluli podle pobřeží, viděli nejvyšší horu vysokou 756 m, známé modré jeskyně, kde moře hraje všemi možnými odstíny modré barvy, pokračovali přes nejsevernější cíp, kde je nejhlubší bod Jónského moře s hloubkou 4500 m až k pláži Navagio - pláži Ztroskotání, kde bylo druhé koupání. Je to pláž přístupná pouze z moře a její obrázek jste určitě už zahlédli, protože se má jednat o nejkrásnější řeckou pláž. Leží pod strmými stěnami, je pokrytá bílými oblázky a voda tu má neskutečně modrou barvu. V roce 1982 tu v bouři ztroskotala pašerácká loď, plná cigaret a whisky. Majitelé ji nechali napospas živlům a její vrak, vyvržený na tuto pláž, zde leží dodnes. Koupání zde se nedá přirovnat k ničemu, musí se zkusit na vlastní tělo. Po další chvíli plavby podél roztodivných skalních útvarů bělavé barvy, vytvarovaných větrem a vodou, celou loď kapitán navedl do jeskyně. A čekal nás ještě pohled na vlající největší řeckou vlajku o velikosti 614 m2 a třetí koupání s plaváním ve vodě, zbarvené tady na zeleno, do jeskyně Keri.

Ostrov je takovou oázou klidu. Život tu plyne pomalu. A když váš omrzí ležení na pláži, můžete si půjčit auto nebo čtyřkolku a projezdit ostrov křížem krážem, navštívit i místa, která já jsem neviděla - kláštery, lisovnu olivového oleje, 2000 let starý olivovník, vykoupat se na všech maličkých plážičkách, posedět při řeckých specialitách v tavernách s výhledy na moře. A podat nám pak o tom svědectví.

Září 2015

 

Můj tip na dovolenou či výlet - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde.
cestování dovolená naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%