Několik zastavení v Izraeli a Palestině

Několik zastavení v Izraeli a Palestině

28. 9. 2015

Ráda bych se s vámi podělila o krásné zážitky ze své poslední cesty počátkem září letošního roku do Izraele a na území Palestiny. Zájezd byl jedinečný v tom, že program byl zaměřen na návštěvy židovských památek na obou územích. 

Před odletem jsme se všichni účastníci zájezdu shromáždili v Terminálu 1 odletové haly, kde jsme byli všichni před vydáním palubního lístku podrobeni tzv.bezpečnostnímu pohovoru. Pracovníci bezpečnostní izraelské agentury zjišťují, zda někdo z cestujících leteckou izraelskou společností ELAL nepředstavuje nebezpečí pro let. Teprve pak jdeme na odbavení.

Počet účastníků zájezdu nepřevyšuje kapacitu autobusu, ve kterém jsme se pak každý den vozili na různá místa. První 4 noci jsme bydeli v hotelu Eden v Tiberiasu a  druhé 4 noci pak na palestinském území v hotelu Star v Betlémě. Tiberias leží v hornaté oblasti Dolní Galieje. Po  vyhnání Židů z Jeruzaléma bylo město centrem židovské kultury a jsou zde pohřbeni významní židovští rabíni. Nejznámější je hrob rabína Maimoida. Zajímavou památkou je kostel sv. Petra, který se dříve živil jako rybář. Město je ale také významným lázeňským centrem pro své termální prameny.

Dalším významným židovským městem, které jsme navštívili, je Safed. Je nejvýše položeným městem v Izraeli (900m) a jedním ze čtyř svatých měst judaismu. Leží naproti hoře Meron a ve městě vznikla židovská mystika kabala. V Safedu podle legendy vznikla první židovská ješiva, kde studoval Jákob, otec 12ti kmenů izraelských. Ve městě dnes žije pouze židovské obyvatelstvo - chasidé a přistěhovalci z bývalého SSSR. Kouzlo úzkých uliček, staré synagogy, chasidé s pejzy v černých kloboucích - to vše vytváří zvláštní atmosféru, kterou ještě umocńuje všudypřítomná modrá barva, kterou jsou natřeny okenní rámy, dveře, mříže a modrá je i výzdoba synagog. Podle kabaistů modrá barva symbolizuje nebe.

Velmi jsem se těšila na návštěvu města Jericho, které se nachází v Palestinské autonomii na Západním břehu Jordánu. Město má dvě světová prvenství. Se svou polohu 250 metrů pod hladinou Středozemního moře je nejníže položeným městem planety a také nejstarším osídleným městem na světě. Pro mírné klima si i Herodes v něm nechal vystavit svoje zimní sídlo. O Jerichu by se toho dalo napsat mnoho, já jsem si odtud přivezla "růži z Jericha". Květina vypadá jako uschlá, ale když se pohoří do vody, ožije a rozkvete.Také tam prodávají nejchutnější sušené datle z celého Izraele.

Kdo navštíví Izrael, určitě také navštíví v Judské poušti pevnost Masada. Leží 450 metrů nad hladinou Mrtvého moře. Pevnost si nechal postavit opět Herodes. Toto jeho luxusní sídlo mělo vybudovaný důmyslný akvadunt. Na Masadu vedla v Herodově době jediná úzká cesta, která se nazývá "Hadí stezka". Dnes ale se na vrchol pevnosti jezdí pohodlnou lanovkou a cesta trvá cca 2,5 minut.Někdy turisté lezou stezkou, a když neodhadnou síly, musí je zachraňovat vrtulník. Já osobně bych spíše stezku nazvala "smrtící". Venku 45 stupňů na slunci, vlhkost vzduchu 90% a dehydratace, to je kombinace jen pro silné jedince. Masada má velký historický význam pro všechny Židy. Skupina zélotů zde bojovala do posledního muže proti Římanům.V současné době zde izraelští vojáci přísahají, že už nedopustí druhou Masadu.

O Izraeli i Palestině by se toho dalo napsat mnoho, určitě se příště zmíním o Jeruzalémě, Betlémě, národních parcích, Mrtvém moři či o památníku holocaustu Yad Vashem. Jeho název pochází z biblického názvu verše "Dám jim ve svém domě a na svých hradbách památník se jménem, jež nebude vymýceno (Izaiáš 56,6)". Památník byl vybudován na Herzlově hoře, severně od centra Jeruzaléma.

cestování dovolená naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.