Můj tip na dovolenou: 
Toulky českou krajinou

Můj tip na dovolenou:
Toulky českou krajinou

27. 9. 2015

Nelze jinak, než se s Vámi, milí přátelé, podělit o hezké zážitky, prožité  na sklonku letošního léta . Vyrazili jsme jako každoročně na naši základnu do kempu u Nepomuku. Pro mne je to strategické a milé místo v západních Čechách, ze kterého se lze snadno přesunout  do jižních Čech, na dosah je i Středočeský kraj. Tedy,  pokud by rostly houby, zřejmě bychom více houbařili a chodili po lesích, ale letos tomu tak nebylo. A tak jsme tedy cestovali po našich krásných městech a malých vesničkách, což my moc rádi.

Naši dovolenou jsme zahájili zastavením na zámku Kozel. Nejen, že jsme tam viděli svatbu, ale naše Milinka skočila do rybníka, zrovna tam, kde sídlily kachny. Pěkně zapáchala, o kus dál v čistějším koutku jsem ji vymáchala a jelo se dál. Ubytovali jsme se, počasí nádherné, tak první dny byla voda a slunce našimi nejvěrnějšími společníky a večery u skleničky na terase hospůdky jsme trávili moc příjemné. Nejlepší na posezení je to, že s někým dáte kus řeči, a pak, že je český člověk mrzout. Není, jen některý.  Jenže počasí se obrátilo, teploty poklesly o 15 st. a to už bylo znát. Proto žádné povalování u vody, hurá na cesty!

Zajeli jsme do Bechyně, půvabné městečko s nádherným náměstím, pěkným zámkem a klášterem. I lázně na pohybové ústrojí se tam nacházejí. Na zpáteční cestě jsme se stavěli v Týně nad Vltavou, bohužel muzeum jsme už časově nezvládli. Na Týn mám milé vzpomínky. Syn tam vojákoval, občas jsme za ním zajeli a tehdy měli ještě 2 roky vojnu. Nejmladší už nemusel a myslím, že je to škoda, trochu vojny neuškodí..

Rožmitál pod Třemšínem - název se mi jeví tak půvabný a půvabné je i městečko. Nádherné Podbrdské muzeum, které má několik expozic.Jedinečná je expozice věnovaná J.J.Rybovi.V kostele jsou unikátní varhany z roku 1750, na něž hrával a zde také poprvé zazněla jeho slavná mše "Hej mistře". Renesanční zámek je značně zchátralý a nepřístupný veřejnosti.

 Z Rožmitálu jsme zajeli do Spáleného Poříčí, ve kterém je opět renesanční zámek, kde jsou umístěny expozice věnované dějinám města. V části zámku je umístěna církevní střední škola.  Na historické budově děkanství je umístěna  pamětní deska připomínající léčitele Pátera Františka Ferdu.

Nemohu  opomenout Blatnou a její zámek, opravené kostely, tvrz Lnáře i samotný Nepomuk - rodiště sv. Jana Nepomuckého - nejslavnějšího českého světce.

Navštívili jsme Hartmanice, s tradicí těžby zlata a sklářství. Židovská synagoga je velmi zajímavá, jsou tam vyobrazeny staré vesničky, které na Šumavě existovaly a dnes jsou už jen na starých fotografiích. Škoda.

Velhartice - hrad a vedle budovaný skanzen. Samozřejmě jsme zajeli do Domažlic - chodského centra folkloru a turistiky.

Ve Kdyni jsme navštívili muzeum příhraničí, které je zaměřeno na historii,  zejména na přádelnictví ve Kdyni.

A už se nám přiblížil den odjezdu. Přivezla jsem si i několik lahví vody Kloubovky přímo z lesa od pramene, bohaté zážitky a vděčnost v srdci za krásné dny a chvíle.  Příští rok vyrazíme  opět z naší základny a necháme se okouzlovat krásami Šumavy a krajiny okolo.

 

Můj tip na dovolenou či výlet - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde.
cestování dovolená naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%