Na Svatováclavské vinici
na Hradě začalo vinobraní

Na Svatováclavské vinici
na Hradě začalo vinobraní

27. 9. 2015

V areálu Svatováclavské vinice na Pražském hradě právě začalo dvoudenní vinobraní. Návštěvníci se mohou těšit na kvalitní burčák, maso na grilu a ochutnávku českých a moravských vín. K vidění bude také autentický ruční lis na lisování hroznů, informoval Jaroslav Hykl z villy Richter, pod níž Svatováclavská vinice, která je nejstarší na českém území, spadá. 

Vinice je návštěvníkům v neděli i v pondělí otevřená od 11:00 do 18:00. Starobylý vinohrad na Pražském hradě byl veřejnosti zpřístupněn po generální rekonstrukci v září 2008. Svatováclavská vinice na Pražském hradě je tvořena nízkými keři a obsahuje asi 1200 hlav vinné révy. Mezi pěstované odrůdy patří Ryzlink rýnský a Rulandské modré. 

Jde o nejstarší českou vinici, jejíž historie sahá do 10. století. Jméno získala podle legendy o svatém Václavovi, který si prý "vyžádal na svém otci pozemek, kde by vinici založiti mohl a révu na něm pěstovati k potřebě mešní". 

V 19. století byla přeměněna na anglický park a v polovině 50. let 20. století objekt získala Správa diplomatických služeb. Generální rekonstrukce areálu byla zahájena v roce 2006. Nádherná vinice byla obnovena v roce 2008, kdy se slavilo výročí 1100 let od narození svatého Václava. 

Praha víno vinobraní
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.