Jeníkova špacírka
ve znamení husitů

Jeníkova špacírka
ve znamení husitů

4. 10. 2015

Rok s rokem se sešel a máme tu další ročník Jeníkovy špacírky. Letošní výšlap je v duchu 600. výročí upálení Jana Husa a Stížného listu České a Moravské šlechty proti jeho upálení. I v okolí Okrouhlice se Mistr Jan Hus pohyboval, proto zde má bustu a svoji studánku. Začátek u školy zahájily děti sborovým zpěvem a hlavní organizátor několika slovy pozval všechny přítomné na špacír.

Jako průvodce jela husitka s vlajkou na koni. Cesta vedla jen chvilku vesnicí a pak už jen po louce a lesem. První zastavení a občerstvení po 3 km. Trocha dokumentace a po rázném rozkazu husitů "Vpřed!" prokračujeme směr-husitské ležení. Zadařilo se. Po více než hodince pomalejší chůze se v lese začaly rýsovat obrysy husitského ležení.

Netrvalo dlouho a jacísi žoldáci se snažili přepadnout náš špacír. Leč vzápětí zjistili, že nejsme nepřátelé, ale husitští bratři. Sám Žižka nám nabídnul posezení v tomto ležení a občerstvení. Špekáčky na husitském ohni chutnaly výtečně. Zapíjeli jsme tamním pivem, čajem a nabídnuta nám byla i ohnivá voda jménem Medovina.

Přijel Humpolecký sbor TUCET zazpívat pár husitských písní, které se nesly lesem. Velkým aplausem jsme je za to odměnili. Celé odpoledne bylo zakončeno na okrouhlickém hřišti, kde pořadatelé opékali kýtu, podávali guláš, párky a napekli výtečný štrůdl. Ke krásnému posezení hráli harmonikáři.

Počasí přálo, a tak špacírka - tentokrát Husova - se jaksepatří vydařila. Snad atmosféru přiblíží moje foto.

cestování naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.