Foto

Pelhřimov vzpomíná
na rodáka Lipského

5. 10. 2015

Pelhřimov vzpomíná na svého zesnulého rodáka, filmového a divadelního herce Lubomíra Lipského. V průjezdu před vstupem do Síně Lipských ve Šrejnarovském domě na Masarykově náměstí je umístěna kondolenční kniha, kde mohou lidé vyjádřit soustrast. Vstup do síně, jejíž expozice připomíná řadu divadelních a filmových rolí Lubomíra i režisérskou a scenáristickou práci jeho bratra Oldřicha, bude celý týden zdarma.

Pelhřimovské kino uvede příští týden k uctění památky oblíbeného herce mimořádné filmové představení, vstupné bude symbolické. "Přesné datum, čas a název filmu budou v průběhu tohoto týdne upřesněny," řekla mluvčí pelhřimovské radnice Alexandra Knapová.

Lipský zemřel v pátek 2. října ve věku 92 let. Během svého života ztvárnil stovky rolí v divadle, filmu i televizi. Do povědomí diváků se zapsal řadou filmových komedií, které režíroval jeho bratr Oldřich, například Šest medvědů s Cibulkou nebo Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Populární byl i díky roli dědy Potůčka v seriálu Tři chlapi v chalupě. Z jeho divadelních rolí patří k nejvýraznějším titulní postava v představení Divadla ABC Charleyova teta, které se dočkalo stovek repríz.

Lubomír Lipský se do svého rodného Pelhřimova vždy rád vracel. Jednou z takových příležitostí bylo natáčení filmového medailonu o něm před několika lety. Ředitel Kulturního zařízení města Pelhřimova Martin Ecler vzpomíná na dobrosrdečnou atmosféru společné práce. "Pan Lipský nechtěl vůbec během natáčení odpočívat, i přes to, že byla zima a sněžilo," uvedl Ecler.

Poslední rozloučení s oblíbeným filmovým a divadelním hercem Lubomírem Lipským bude v pátek 9. října od 11:30 v hledišti pražského Divadla ABC. Přístup veřejnosti bude umožněn od 10:15 hodin. Při vstupu do divadla bude od středy k dispozici kondolenční kniha.

herci herecké legendy vzpomínky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.