Tak to je opravdu průšvih:
svět už nevěří ani Itálii

Tak to je opravdu průšvih:
svět už nevěří ani Itálii

13. 7. 2012

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service, která hodnotí země podle toho, jak dokáží splácet své dluhy, šokovala finančníky prudkým snížením úvěrové spolehlivosti Itálie o dva stupně na známku Baa2. To je pouhé dva stupně nad spekulativním pásmem.

Itálie dosud měla "áčkový" rating A3, nyní se důvěra země propadla na úroveň Bulharska či Kazachstánu.

Výhled hodnocení Itálie přitom agentura nadále označuje za negativní, takže jej může ještě snížit. Česká republika si v tomto srovnání udržuje stále velmi solidní rating A1.

Pro Itálii to konkrétně znamená, že si na splácení svého obrovského státního dluhu bude muset půjčovat mnohem dráže (tedy za vyšší úrok). Moody's má obavy, že finanční krize v Evropě povede k prudkému nárůstu nákladů na úhradu italského státního závazku. Zejména problémy v Řecku a ve Španělsku podle Moody's zvyšují rizika, jimž Itálie čelí. K dalšímu snížení ratingu by agentura sáhla, pokud se zhorší ekonomick výkonnost země, nebo budou potíže se zavedením bolestných, ale nezbytných reforem.

Italové však toto hodnocení ostře odmítají. Náměstek italského ministerstva financí Gianfranco Polillo v reakci na zprávu agentury Moody's uvedl, že snížení ratingu považuje za nepochopitelné. Upozornil také, že Řím bude respektovat závazek dosáhnout přebytku rozpočtu i v případě, že se zhorší hospodářské vyhlídky.

„Rozhodnutí agentury Moody's nerozumím, a to jednak kvůli slabému zdůvodnění, jednak kvůli rozsahu, v jakém byl rating snížen,“ řekl Polillo agentuře Reuters.

Evropskou dluhovou krizi rozpoutaly nezodpovědné vlády několika zemí, které populisticky utrácely mnohem více peněz, než dokázaly do svých rozpočtových příjmů získat. Experti tvrdí, že pokud by se zhroutila ekonomika Itálie a Španělska, celý projekt sjednocené Evropy včetně společné euroměny by zkrachoval.

Evropská unie Itálie rating
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.