Za kouzlem starých časů 
do technického muzea

Za kouzlem starých časů
do technického muzea

9. 10. 2015

Myslím, že je to zvláštní magie našeho stověžatého hlavního města. Už za Rudolfa II., podivínského panovníka, sem do Prahy přijížděli známí astronomové, astrologové, alchymisté a vyznavači všech řemesel.

Pojďte s námi za kouzlem starých časů do Národního technického muzea. Uvidíte zde astroláby, sextanty, atomické hodiny a další přístroje, které používali na dvoře Rudolfa II. Tycho de Brahe a Jan Kepler. Ty hodiny jsou opravdu spravedlivé, ukrajují nám čas všem stejně.

I ty nejmenší návštěvníky, jako byl můj vnouček, lákají exponáty z dob minulého a předminulého století. Ať jsou to letadla, vrtulníky, lokomotivy, ale především stará auta. Některá poháněná spalovacím motorem, jiná parním strojem. Je tu pěkně seřazen vývoj kol, ale i vývoj motorek. Což každého malého kluka velmi zaujme. Proto jsme se vypravili do tohoto krásného muzea. Kromě toho jsou tu  stále vystaveny staré parní lokomotivy. Ten čas uplynul rychle. Na stropu jsou zavěšena malá letadla, kluzáky i Kašparův letoun.

Jan Kašpar byl nadaný průkopník české aviatiky, a jak si snad všichni vzpomeneme, jeho přelet v roce 1911 z Pardubic do Chuchle, vzdálenost 121 km, trval 92 minut. A kdo si nevzpomene, tak si tam může vše přečíst. Po vykonaném letu věnoval Jan Kašpar tento letoun Národnímu technickému muzeu, které bylo tehdy v provozu teprve 5 let, psal se rok 1913. Muzeum bylo založeno v roce 1908. Za dobu přes sto let tu můžeme pozorovat historický vývoj automobilového, cyklistického a motorového světa. Včetně krásných modelů lodní dopravy.

Je tu černý elegán Tatra 80. Auto, ve kterém jezdíval prezident T.G.Masaryk. Na stropě jsou zavěšeny i stíhačky, které se vrátily do vlasti v roce 1945.

Doporučuji s vnoučaty muzeum navštívit. Každý z těch malých tam něco najde. Jednomu se líbí mašinky, jinému staré motorky, ale dýchne na vás neopakovatelné kouzlo starých časů.

muzeum naše tipy technika
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.