Elitní stíhač Josef František
paradoxně nezahynul v boji

Elitní stíhač Josef František
paradoxně nezahynul v boji

8. 10. 2015

Vojenský letec Josef František, který byl jedním z nejúspěšnějších stíhačů v bitvě o Británii, zemřel přesně před 75 lety - 8. října 1940. Pilot, který patřil k leteckým esům a úspěšně přežil desítky soubojů, zahynul během hlídkového letu. Důvody havárie se nikdy nepodařilo objasnit. Podle jedné teorie asi prováděl prvky letecké akrobacie, dle jiných pamětníků na něm v té době byly patrné příznaky vyčerpání a únavy z boje.

Rodák z Otslavic na Prostějovsku (narozen 7. října 1914) se k československému letectvu přihlásil v roce 1936 a o dva roky později se stal stíhacím pilotem. Po okupaci Československa uprchl do Polska. Bojoval ve Francii a poté ve Velké Británii jako příslušník 303. polské stíhací perutě. Prvního vítězství v bitvě o Británii dosáhl 2. září 1940 - během následujících týdnů sestřelil 17 nepřátelských německých letounů a zařadil se k největším leteckým esům celé bitvy.

V té době byli v celém královském letectvu jen dva piloti, kteří měli ještě lepší skóre. František zemřel den po svých 26. narozeninách - pohřben byl na hřbitově polského letectva v Northwoodu u Londýna. Za svého života i posmrtně získal řadu vyznamenání.

2. světová válka hrdinové piloti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%