John Lennon se stal ikonou
druhé poloviny 20. století

John Lennon se stal ikonou
druhé poloviny 20. století

9. 10. 2015

Hlavně hudba zůstává dnes v paměti při vyslovení jména John Lennon. V roce 2012 přesáhl prodej jeho sólových desek v USA 14 milionů a jako autor, spoluautor či zpěvák má na kontě 25 vítězných singlů amerického hudebního žebříčku. To vše 35 let po násilné smrti, která ho zastihla na vrcholu tvůrčích sil. Tento talentovaný skladatel, zpěvák, filozof, spisovatel, výtvarník a herec svou tvorbou a postoji výrazně ovlivnil atmosféru 60. a 70. let 20. století. V pátek by mu bylo pětasedmdesát.

Kapela Beatles, kterou Lennon spoluzakládal, se stala komerčně nejúspěšnější skupinou v celé historii populární hudby. A po jejím rozpadu se jeho hudba dále vyvíjela.

Černý humor, neúcta k oficialitám, samozřejmé muzikantství a intelektuální opozičnictví. To vše bylo pro Lennona typické. Když se v roce 1971 přestěhoval do Spojených států, vyústila jeho kritika války ve Vietnamu v systematické pokusy vlády Richarda Nixona o jeho vyhoštění, zatímco některé jeho písně se staly hymnami protiválečného hnutí.

První desku s Beatles vydal Lennon ve dvaadvaceti a o dva roky později už ho znal celý svět. Celkem nahrál 11 studiových alb a napsal dvě knížky absurdních povídek. Objevil se ve filmech Perný den (1964), Pomoc! (Help - 1965) a dalších, za hudbu k filmu Let It Be dostal v roce 1970 Oscara. Napsaly se o něm stohy knih a natočily spousty dokumentů.

Make love not war

John Winston Lennon se narodil během bombardování anglického Liverpoolu nacistickým letectvem 9. října 1940. Jako šestnáctiletý gymnazista založil a vedl skifflovou skupinu The Quarrymen, v níž působila další velká osobnost - Paul McCartney. Z ní vznikli v roce 1960 Beatles.

A jejich hudba měnila svět. První album Please Please Me (1963) znamenalo začátek beatlemanie ve Velké Británii, o rok později dobyli "Brouci" na turné USA za nadšeného aplausu pištících fanynek.

Lennon se svou tvorbou strefil přesně do nálady doby, a třeba jeho píseň All You Need Is Love (Vše, co potřebuješ, je láska) se zařadila mezi hymny 60. let. Nahrávání posledního "broučího" alba Let It Be už ale provázely rivalita a rozpory mezi ním a McCartneym.

To už Lennon žil s Yoko Ono. Kontroverzní, o sedm let starší japonská umělkyně, kterou zbytek skupiny Beatles jen těžko snášel, na něj měla silný vliv, společně založili kapelu Plastic Ono Band. Známé byly jejich tiskové konference uprostřed květů na hotelových lůžkách, takzvané bed-in, zasílání peticí světovým státníkům, navazující na populární heslo hippies "make love not war".

Stále silnější Lennonův aktivismus a absence v kapele nakonec vedl k tomu, že Beatles se na přelomu let 1969/1970 rozpadli.

Na protest proti britské podpoře vietnamské války Lennon vrátil britské královně Alžbětě II. Řád britského impéria. Jeho písně typu Give Peace A Chance zpívaly davy v ulicích. Na sólových albech, z nichž nejslavnější je Imagine z roku 1971, objevil svůj vlastní styl.

Osudová Yoko Ono

V dobách svého pobytu v USA se Lennon dostal se do hledáčku CIA a FBI. Až po aféře Watergate a pádu Nixonovy vlády mu přestala hrozit deportace a získal vytoužené povolení k trvalému pobytu.

Bouřlivé období první poloviny sedmdesátých let vystřídala doba, již Lennon strávil v ústraní, když mu Yoko v roce 1975 porodila vymodleného druhého syna, Seana Ono Taro.

Mezitím se s ní ovšem stihl v roce 1973 na 18 měsíců rozejít, což později nazval "ztraceným víkendem". Po odmlce vydal další album, Double Fantasy, až v roce 1980 (poslední studiové album s názvem Milk and Honey vyšlo v roce 1984).

V posledním rozhovoru osudného 8. prosince 1980, než jeho život ukončily střely z pistole psychicky narušeného fanouška Marka Chapmana, Lennon mimo jiné prohlásil: "Buď budeme žít, nebo zemřeme. Pokud zemřeme, musíme se s tím smířit, pokud budeme žít, musíme se smířit se životem."

hudební legendy hudebníci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.