Franz Werfel, průkopník expresionismu

Franz Werfel, průkopník expresionismu

10. 10. 2015

Před 125 lety, 10. září, se v Praze narodil Franz Werfel, rakousko-český básník a romanopisec, píšící německy.

I když se narodil v Praze jako syn zámožného židovského továrníka, nebyl to ryze český spisovatel. V Praze prožil pouze dětství a dobu studií. Více než na studiích, pohyboval se ve společnosti německých literátů, převážně v kavárně Arco. Je označován za průkopníka expresionismu a řazen vedle Franze Kafky,  Maxe Broda a Oscara Bauma k volnému uskupení takzvaného Pražského kruhu.

V roce 1929 se oženil s Almou Mahlerovou, vdovou po hudebním skladateli Gustavu Mahlerovi. Rok 1938 ho zastihl na ostrově Capri, odkud odjel do Francie. Později odsud, z okupované Francie, prchá přes Lurdy, Pyreneje do Španělska a do exilu v USA.

Werfela a stovky dalších ohrožených židovských umělců zachránil Američan Varian Fry. Právě této tematice věnuje ŽNO Praha (Židovská náboženská obec) při příležitosti 125. výročí narození spisovatele Franze Werfela nejen vzpomínku, ale pořádá i literární přednášky. 

V USA žil Werfel až do své smrti. Zemřel 26. 8. 1945 na infarkt myokardu v Beverly Hills (Los Angeles).

Z jeho tvorby jsou známé romány Zbožnost, Čtyřicet dnů a novela Smrt maloměšťáka. Jeho nejslavnější román Píseň o Bernadettě byl v USA zfilmován v roce 1943. Zdařilý černobílý film režiséra H. Kinga s herečkou Jennifer Jonesovou v hlavní roli získal čtyři Oscary.

Divadelní hra Franze Werfela z roku 1944 Jacobowski a plukovník je velmi známá. U nás byla natočena pro televizi v roce 1991 v hlavní roli s Ladislavem Chudíkem v režii M. Huby. Dalšího zpracování se ujal režisér Jiří Menzel. Hra byla uvedena v roce 1998 v premiéře na scéně Vinohradského divadla v titulní roli s Tomášem Topferem.

básníci osobnosti spisovatelé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.