Foto

Prahu rozzáří světelné
instalace festivalu Signal

14. 10. 2015

Známé pražské stavby ozvláštněné pohyblivými projekcemi s hudbou a světelné instalace na náměstích, v parcích i interiérech, do kterých budou moci lidé i vstoupit, nabídne příští čtyři dny v Praze festival světla Signal. Pořadatelé akce, která nabízí neobvyklé vizuální zážitky v kulisách města, očekávají kolem půl milionu návštěvníků, doporučují jednosměrnou trasu po dvou desítkách zastávek programu. Světelné atrakce se rozzáří ve čtvrtek v 19:00 a budou v provozu do neděle vždy do 24:00.

Festival uvede čtyři videomappingy, z nichž jeden bude promítán uvnitř velikého stanu, který kvůli tomu vyrostl na Klárově. Jde zároveň o jedinou placenou projekci, vstupenky se budou prodávat i na místě za 190 korun. Autorem sférické projekce na vnitřek obří kupole je francouzský umělec Joanie Lemercier. „Projekce pracuje s všeobjímajícím tématem jsoucna a bytí, ať už v kontextu vesmíru, nebo z pohledu individuálního člověka. Zabývá se mimo jiné pozorováním, které spojuje všechny naše prožitky a zkušenosti, a hledá jeho nejednoznačný vztah ke vzniku světa,“ říkají pořadatelé.

Jedním z největších lákadel festivalu je podle nich také velkoformátový trojrozměrný videomapping na Letohrádek Kinských. Jeho autorem je turecká skupina OUCHHH, která pomocí abstraktních prvků a algoritmů transformuje klasicistní památku do podoby parametrické architektury. 

Čtvrteční zahájení festivalu se odehraje u jedné z největších instalací, obrovské světelné sítě zavěšené v prostoru nad náměstím Jana Palacha. Autorkou instalace je Američanka Janech Echelmanová. Dílo je vytvarované na základě dat o různých výškách vln cunami napříč oceánem, které vznikly při zemětřesení v Chile v roce 2010. 

S ohledem na diváky bude v uvedené dny ve večerních a nočních hodinách omezena v místě světelných produkcí automobilová doprava. Provoz městské hromadné dopravy bude nepřerušen.

Program, doporučená trasa i informace o doprovodných akcích jsou na www.signalfestival.com. 

festival naše tipy Praha
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...