Mario Puzo musel
vyvracet styky s mafií

Mario Puzo musel
vyvracet styky s mafií

15. 10. 2015

Byl natolik autentický, že budil podezření, že musel mít styky s místní galerkou. Tvůrce fiktivní mafiánské rodiny Corleone a spoludržitel dvou Oscarů za scénáře k filmové adaptaci svého trháku Kmotr (spolu s režisérem Francisem Fordem Coppolou) se od poloviny 50. let svými osmi romány zařadil mezi dokumentaristy "chmurných stránek americké společnosti". 

Jeden z nejslavnějších amerických autorů takzvaných mafiánských románů Mario Puzo se narodil přesně před 95 lety – 15. října 1920.

Románová freska klanu Corleone Kmotr, kterou Puzo vydal v roce 1969, se stala jednou z nejúspěšnějších knih historie. Z autora učinila bohatého spisovatele i literárního odborníka na svět mafie. Ve svých knihách ho Puzo popsal natolik zdařile v jeho drsnosti, avšak s nadhledem i obdivem pro kmenová pouta a rodinnou čest, že se musel stále dušovat, že s podsvětím nikdy neměl žádné kontakty. Román se stal impulsem pro tři filmy. K úspěchu jeho přepisu přispěla i slavná herecká jména – Marlon Brando, Al Pacino a Robert De Niro. 

Puzo úspěch Kmotra komerčně už nepřekonal. Ale i další jeho romány ze života mafie jako Sicilián, Poslední Kmotr či poslední román Omerta, který dokončil těsně před smrtí, se staly bestsellery a podněty k úspěšnému televiznímu seriálu.

Puzo zemřel 2. července 1999. 

film knihy spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...