Foto

Český Krumlov láká
na festival vína

16. 10. 2015

Výsadbou vinné révy začíná v pátek 6. listopadu v Českém Krumlově Festival vína. Potrvá 30 dnů, vyvrcholí příjezdem svatého Martina a degustací v Zámecké jízdárně. Součástí přehlídky je už tradiční ochutnávka svatomartinského vína i setkání se znalci vín.

„Loni jsme vysadili první hlavy vinné révy v obnovené klášterní zahradě a letos jsme pro další viničku našli neméně atraktivní místo – malebné terasy u zahradního ateliéru Egona Schieleho v revitalizovaném třetím meandru řeky Vltavy,“ uvedl Miroslav Reitinger z Českokrumlovského rozvojového fondu.

Český Krumlov sice neleží ve vinařském kraji, ale vinnou révu se na jižních zámeckých terasách pokoušeli pěstovat už Rožmberkové. V projektu Návrat vína do Českého Krumlova budou vinice obnoveny postupně i na dalších místech. 

Zahajovací program završí 6. listopadu galavečer s prezentací prvotřídních vín. Hosté si je budou moci vychutnat v kombinaci se šestichodovým menu, které připraví uznávaný šéfkuchař Jan Punčochář z pražské restaurace Grand Cru. Na festival bylo pozváno na 40 významných vinařů, speciální menu se bude podávat ve 23 místních restauracích a součástí programu je 22 vystoupení sommeliérů. Vedle českých a moravských vín se budou podávat i vybraná vína z Rakouska, Maďarska, Německa, Itálie a Slovinska. 

Také letos přijede 11. listopadu na náměstí Svornosti svatý Martin a přiveze první víno roku, které účastníci slavnosti otevřou a ochutnají v 11:11. Svatomartinské víno poputuje do vybraných místních restaurací, kde si až do neděle 15. listopadu gurmáni pochutnají na svatomartinské huse v různých, i netypických variacích. Loni se vypilo 500 lahví vína a snědlo 400 hus. 

festival gastronomie víno
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.