Letní sucho zvýší cenu
vánočních stromků

Letní sucho zvýší cenu
vánočních stromků

20. 10. 2015

Letošní letní vedra a s tím související sucho časem zvýší cenu vánočních stromků na trhu. Na plantážích totiž v červenci a srpnu uschla velká část letošní výsadby. Pěstitelé odhadují ztráty na 50 procent. Tyto dřeviny půjdou na trh za šest či sedm let. Jejich cena bude vinou nedostatečné nabídky o desítky procent vyšší.

„Největší problém nám způsobilo extrémní a dlouhotrvající sucho. Projevilo se to hlavně na mladých výsadbách, které se prováděly letos na jaře. Tam je úhyn místy až padesátiprocentní. Na starších ročnících takový problém nebude,“ řekl Martin Mati ze společnosti Ostravské lesy. Podle něj se tyto ztráty neprojeví letos před Vánocemi ani v dalších letech. Zdražení očekává až za šest či sedm let. „To tato generace, která částečně odumřela, bude v prodejním věku. Cena bude vyšší,“ uvedl. 

Letošní ceny by měly zůstat na úrovni loňských Vánoc. „Zdražovat nebudeme. Navíc máme informace od dalších dodavatelů a prodejců, že se k tomu také nechystají,“ sdělil Mati. U Ostravských lesů tak zájemci nakoupí stromky už od 250 korun. Tolik zaplatí za smrk ztepilý. Smrk stříbrný bude o 100 korun dražší. Za jedličku pak lidé zaplatí 550 korun.

Borovice firma do prodeje dávat nebude, protože je nemá k dispozici. „Před lety o ně zájem ustoupil. Přestaly se pěstovat ve větším množství. Nyní se ukazuje, že jsou opět populární. Problém je, že nejsou,“ dodal Mati.

Vánoce vánoční strom
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...