Samovyšetření prsů 
není o hledání nemoci!

Samovyšetření prsů
není o hledání nemoci!

21. 10. 2015

Hovoří se o TOM všude kolem nás, ale snadnější je tvářit se, že se nás TO netýká. V říjnu, který je celosvětově vnímaný jako růžový měsíc věnovaný právě boji proti rakovině prsu, se díky různým kampaním mluví o tomto problému ještě mnohem víc. Jistě, rakovina prsu není příjemné téma, ale o to alarmující je skutečnost, že si tuto diagnózu u nás od svého lékaře ročně vyslechne více než 7000 žen.

Pokud vám skutečně záleží na vlastním zdraví, nečekejte, až se to bude týkat i vás a začněte okamžitě jednat. Je to totiž opravdu snadné a zabere vám to pouze pár minut času za měsíc. V tomto případě totiž mnohem víc než jindy platí, že včas odhalený problém je i snáze řešitelný.

Jak na samovyšetření?

Rozhodně není důvod k obavám. Samovyšetření není nic složitého a nebolí. Jeho přesný postup najdete například na www.rucenaprsa.cz, kde je každý krok detailně popsaný. Pro lepší názornost, je zde i krátké video, ve kterém „doktor Haus“ odlehčenou formou učí mladou dívku, jak na to. Určitě stojí za shlédnutí.

Důležitá je pravidelnost

Ideální je pokud se stane samovyšetření pravidelnou a nedílnou součástí vašeho života. Třetí až pátý den po menstruaci je na něj ta nejvhodnější doba. U žen, které nemenstruují to může být jeden konkrétní den v každém měsíci. Nezapomínejte však ani na návštěvu svého gynekologa jednou za půl roku. Ten opravdu pečlivý, by vám měl navíc vyšetření prsu provádět automaticky taky.

Tip pro zapomnětlivé

Chytrý telefon dnes umí opravdu ledacos. Třeba i hlídat, kdy je ta nejlepší doba právě pro samovyšetření. Až přijde ta pravá chvíle, upozorní na ni a dokonce vás i provede celým postupem a v případě problému doporučí, kam se obrátit. Aplikaci „Ruce na prsa“ si můžete stáhnout zcela zdarma v Apple App Store nebo v obchodě Google Play.

Takže výmluvy na nedostatek času, teď už můžete odložit stranou. A když je ten měsíc růžové, mohla by to být právě ideální chvíle začít. Pár měsíčně za váš klid a pocit, že jste udělala sama pro sebe a vaši ženskost, rozhodně stojí.

nemoci rakovina zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.