Nikita Michalkov:
guru ruského filmu

Nikita Michalkov:
guru ruského filmu

21. 10. 2015

Ruský režisér, scenárista, herec a producent Nikita Michalkov se pyšní řadou prestižních filmových cen včetně amerického Oscara. Patrně nejslavnější ruský filmař se prostřednictvím svých snímků, jichž za více než 35 let natočil přes dvě desítky, snažil divákům přiblížit ruskou povahu – "širokou" ruskou duši, jak často říká. Letos 21. října oslaví sedmdesátiny. 

Jako režisér debutoval Michalkov v roce 1967, prvního mezinárodního ohlasu se dočkal v roce 1976 s filmem Otrokyně lásky. V roce 1995 mu psychologické drama z období stalinistických čistek Unaveni sluncem vyneslo Oscara za nejlepší cizojazyčný film. K jeho dalším známým snímkům patří Lazebník sibiřský, Urga nebo Oči černé. Michalkov sbíral ceny na významných festivalech (Cannes, Benátky). Oceněn byl i v Karlových Varech – v roce 2010 za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii a o dva roky dříve tu získal diváckou cenu za psychologický thriller 12. 

Předtím, než se Michalkov vrhl na režii, věnoval se herectví. V divadle debutoval jako čtrnáctiletý, o rok později se představil před filmovou kamerou. Poprvé na sebe upozornil postavou mladého dělníka Kolji ve filmu Chodím po Moskvě (1963) a záhy se stal jedním z nejpopulárnějších herců své generace. 

Moskevský rodák pochází ze známé umělecké rodiny. Je synem slavného básníka Sergeje Michalkova a spisovatelky a básnířky Natalji Končalovské. Úspěšným režisérem je i jeho starší bratr Andrej Michalkov-Končalovskij. 

Michalkov je znám jako stoupenec prezidenta Vladimira Putina. Letos na jaře Michalkov spolu s bratrem ohlásili plán otevřít řetězec restaurací rychlého občerstvení, který by konkuroval americkému McDonalds's. Oba bratři rovnou požádali vzhledem "k sociopolitickému charakteru projektu" vládu o finanční podporu a podle zpravodajského webu RBK získali asi 285 milionů korun ve formě půjčky s vládní garancí. Nový řetězec ponese název Jedim doma! (Jíme doma). 

film režiséři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.