Foto

Inkontinencí trpí mnoho
žen, ale léčba bývá tabu

30. 10. 2015

Nechtěným únikem moči trpí někdy v životě každá druhá žena, ale jen každá desátá postižená se svěří lékaři. "Určení diagnózy je stále spojeno se studem, který brání nasadit účinnou léčbu včas," řekl vedoucí lékař pro léčbu inkontinence pražského GynCentra Daniel Struppl. Centrum chystá osvětovou kampaň, která má ženám dodat odvahu, aby se svěřily se svým problémem odborníkům.

Při správné diagnóze je úspěšnost léčby kolem 85 procent, většina žen tak po vyléčení už nikdy obtíže nepociťuje. Centrum má novou vyšetřovnu, kde pomohou pacientkám překonat stud a včas určit diagnózu.

"Spousta žen pociťuje kvůli potížím s inkontinencí trauma a postupně se omezuje v běžném životě. Za lékařem je donutí jít až náhlé zhoršení zdravotního stavu. Na vyšetření dochází mnoho žen po pěti až sedmi letech potíží," vysvětlil lékař.

Inkontinencí trpí pět až 20 procent žen ve věku od 15 do 64 let. V těhotenství trápí nechtěný únik moči až 60 procent žen, 32 procent žen má obtíže i po porodu.

Pro léčbu inkontinence je podle Struppla nejdůležitější správná diagnóza. Určí typ poruchy a lékař pak navrhne nejvhodnější léčebný postup. K přesné diagnóze slouží nový urodynamický přístroj. Dokáže odhalit, zda jde o inkontinenci stresovou, kdy nejlepším řešením je malý chirurgický zákrok, nebo o lehčí typ, na který zabírají léky.

Chirurgický zákrok se provádí ambulantně v krátkodobé anestezii a je hotový během 15 minut. Pacientky pak mohou jít hned domů, celková rekonvalescence trvá jeden až dva týdny.

Ke vzniku inkontinence přispívá více vlivů, při léčbě je nutný individuální přístup. Návštěva poradny proto začíná důkladným pohovorem, následují gynekologické vyšetření, vyšetření moči a urodynamické vyšetření. Při něm lékař za pomoci speciální cévky s mikročipem sleduje u pacientky tlakové a objemové parametry močového měchýře a močové trubice během plnění a vyprazdňování měchýře. Podle výsledků určí postup léčby.

inkontinence zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.