Muzeum představí Čínu
na výstavě Říše středu

Muzeum představí Čínu
na výstavě Říše středu

23. 10. 2015

Náprstkovo muzeum představí na nové výstavě Říše středu exponáty ze svých čínských sbírek. Ukáže i dřevěnou sošku božstva bodhisattvy, která patří k deseti nejvzácnějším předmětům Národního muzea, nebo hrobové figurky, keramiku, porcelán či několikametrové svitkové obrazy. Expozice začíná v pátek 23.10. a skončí v září příštího roku.

Výstava představuje návštěvníkům málo známé období dějin Číny od 3. století do počátku 17. století. Většina ze 110 exponátů je vystavena poprvé a výstava je dělí do tří tematických linií. "Jde především o linii kontaktů s blízkými i vzdálenými oblastmi, linii vývoje společnosti, technologického vývoje keramiky a porcelánu, a dále linii buddhismu, který je jediným ze tří hlavních myšlenkových proudů v Číně, jenž je cizího původu," uvedla autorka výstavy Helena Heroldová.

Vzácností výstavy je socha božstva bodhisattvy soucitu. "Vyniká nádherným zpracováním v porovnání s jinými skulpturami tohoto typu," řekl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Soška pochází ze sbírek sběratele Bedřicha a Wernera Formanových, kteří působili především kolem druhé světové války.

Čínskou společnost představují svitkové obrazy, desetimetrový svitek Klid a mír na řece a pětimetrový Jaro v paláci Chanů. Porcelánová miska nalezená při archeologickém průzkumu v Praze dokazuje čilý obchodní ruch mezi tehdejší Čínou a Evropou.

Výstavu doplňuje mobilní aplikace se zajímavostmi a dalšími informacemi a pracovní listy. Připravují se také přednášky a workshopy.

Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur sídlí od roku 1886 v budově někdejší vinopalny na Betlémském náměstí. Vojtěch Náprstek se narodil jako Adalbert Fingerhut a patřil k významným osobnostem vlasteneckého dění. V roce 1874 otevřel předchůdce dnešního muzea, České průmyslové muzeum, kde nakonec ale převážily etnografické exponáty. V roce 1931 bylo Náprstkovo muzeum zestátněno, od druhé světové války je součástí Národního muzea.

Čína muzeum naše tipy výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%