Dick Francis vítězil v dostizích,
ale hlavně v srdcích čtenářů

Dick Francis vítězil v dostizích,
ale hlavně v srdcích čtenářů

31. 10. 2015

Britský spisovatel Dick Francis, od jehož narození uplyne 31. října 95 let, chtěl být odmalička žokejem, ale válka rozhodla, že načas zaměnil sedlo za kokpit bojového letounu. Ke koním se ovšem vrátil a stal se dostihovým šampionem. Ve správný okamžik se pak pustil do psaní a opět zvítězil. Tentokrát nejen v Británii, ale celosvětově. Autor napínavých detektivních příběhů napsal přes 40 bestsellerů a početnou armádu obdivovatelů měl i v Česku.

Francis důvěrně znal prostředí dostihů a každá jeho kniha se světem turfu nějakým způsobem souvisí. Tento přístup byl na počátku 60. let něčím novým a vlastně změnil žánr. Dnes "oborové" detektivky dominují. Bývalý žokej zaujal příznivce tradiční krimi a zároveň i dostihové fandy, kteří předtím moc detektivky nečetli. Čtenář ale nemusí být ani příznivcem či znalcem koňské problematiky, aby se mu Francisovy knihy líbily. Psal totiž především o lidech.

Hlavní protagonisté jsou typicky kladné postavy: nelžou, nepodvádějí, nechybí jim odvaha a inteligence, ani nezbytný smysl pro fair play a anglický humor. Trošku se podobají svému autorovi, který přiznal, že všechny titulní postavy jsou "lehce autobiografické". Češka Jaroslava Moserová, jeho přítelkyně a až do své smrti v roce 2006 dvorní překladatelka Francisových knih do českého jazyka, říkala: "Takový je na mou duši i Francis. Znám ho možná lépe než on sám sebe."

Nositel Řádu britského impéria a majitel mnoha literárních cen se narodil 31. října 1920 ve Walesu. První detektivka s názvem Smrt favorita mu vyšla v roce 1962. V roce 2006 navštívil společně s jedním ze svých synů, který mu pomáhal, i Prahu. Francis byl populární a prodávaný již v bývalém Československu, kam poprvé zavítal v roce 1974, kdy navštívil závodiště v Pardubicích. Poté se ještě několikrát vrátil.

Muž s pověstí anglického gentlemana žil v posledních letech na Kajmanských ostrovech, kde 14. února 2010 v úctyhodném věku 89 let zemřel.

knihy spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...