Foto

ISS: podivná zkratka
s dotekem vesmíru

2. 11. 2015

Před 15 lety, 2. listopadu 2000, vkročila na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) první stálá lidská posádka. Stanice je od té doby trvale obydlená a posádky, dvou až šestičlenné, se pravidelně střídají po půl roce. Dosud stanici navštívilo přes 200 osob z 15 zemí, nejvíce z návštěvníků ISS byli Američané 141, druzí v pořadí jsou Rusové, kterých bylo 44.

Mezinárodní vesmírná stanice, jejíž hodnota je 100 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč), se zrodila v listopadu 1998 vynesením ruského modulu Zarja na oběžnou dráhu. Její životnost byla zatím prodloužena do roku 2024.

Pozemské mezinárodní lidstvo tam bádá a čeká na případný mimozemský kontakt. Máme si ho ale opravdu přát? V každém případě je ISS důkazem toho, že i země, které se právě nemilují, dokáží výborně spolupracovat.

Do projektu ISS jsou totiž zapojeny USA, Rusko, Evropská vesmírná agentura (ESA), Japonsko, Kanada a Brazílie. Většinu dílů komplexu vlastní USA a Rusko. V současné době je ISS jediná trvale obydlená vesmírná stanice. Před ní fungovala v letech 1986-2001 první trvale obydlená stanice ve vesmíru – ruská stanice Mir.

Stanice je umístěna na nízké oběžné dráze ve výšce kolem 350 kilometrů, Zemi oběhne za přibližně 92 minut neuvěřitelnou rychlostí zhruba 27 744 kilometrů za hodinu. Váží 420 tun, je široká 109 metrů a dlouhá 73 metrů. Po konci amerického programu raketoplánů v roce 2011 vynášejí návštěvníky ISS do kosmu jen ruské rakety Sojuz. Dopravu nákladu obstarávají ruský Progress, komerční loď Dragon a japonské HTV.

vesmír
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...