Dnes jsou jmeniny Karla, 
příští rok výročí Karla IV.

Dnes jsou jmeniny Karla,
příští rok výročí Karla IV.

4. 11. 2015

Již příští rok se bude slavit 700. výročí narození našeho největšího panovníka, Evropana, krále českého a císaře římského Karla IV.

Po celý můj život jsem sbírala všechny historické prameny z jeho života, líbila se mi kniha F.X.Havlíčka Evropan Karel IV. Četla jsem hodně z pramenů historika Františka Kavky.

Jeho citát na úvod: "Chtěl jsem mít Prahu středem křesťanského světa a domníval jsem se, že je k tomu stvořená. Vždyť je to jasné na první pohled. Čechy ve věnci hor vypadají jako srdce Evropy. A v nich Praha jako srdce Čech."

Karel IV. byl pro mne vždy od malinka tím nejlepším panovníkem, zřejmě mne ovlivnili mí prarodiče a rodiče, jak mi o něm vyprávěli a kupovali knihy o Karlu IV. První životopis byl určitě napsán latinsky, a do češtiny byl přeložen Jakubem Pavlem. Já jsem však nejraději četla o jeho manželkách. Karel IV. byl synem Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského.

Se svými manželkami měl 11 dětí ze 4 manželství. To nám ve škole sice při hodinách dějepisu řekli, ale další podrobnosti ne. Jeho první manželkou byla Blanka z Valois, tehdy ho oženil jeho otec Jan Lucemburský už v sedmi letech, jméno KAREL přijal po biřmování po svém strýci Karlu IV. Sličném. Původně byl pokřtěn jako Václav. Tento jeho strýc byl jedním z nejlepších panovníků středověku. Blanku z Valois měl určitě velmi rád, protože ho provázela od jeho dětských let. Blanka bohužel zemřela po krátké nemoci ve věku 32 let v roce 1348. Porodila mu dvě dcery Markétu a Kateřinu Lucemburskou. Korunována byla v roce 1347 a žila v Praze, i když byl Karel IV. nepřítomen a na cestách, Prahu si oblíbila. Je pochována v hrobce českých králů v chrámu Sv.Víta.

Druhou manželkou byla Anna Falcká, která mu porodila vytouženého syna Václava I. Jejím strýcem byl český král Jindřich Korutanský. Avšak syn se nedožil ani dvou let a krátce po něm zemřela Anna . Spadla z koně a na místě byla mrtvá, psal se rok 1353. Též je pochováná v hrobce českých králů v chrámu Sv.Víta.

Karel IV. otec vlasti se stal tak podruhé vdovcem. Zamiloval se ve svých 37 letech do mladičké Anny Svídnické, dcery vévody Jindřicha Svídnického. Bylo ji pouhých 14 let, na rozdíl od bývalých dvou manželek , měla to štěstí, že ho všude doprovázela, i na tolik vytouženou korunovaci císařskou v Římě v roce 1955.V bazilice Sv.Petra jim tehdejší kardinál Pierre do Colombiers nasadil císařské koruny. Tehdy se asi Karel IV. opravdu změnil v chování k ženám, protože byli všude spolu. Říkalo se o ní, že byla nejkrásnější ženou Evropy. Porodila mu dceru Alžbětu a vytouženého syna Václava IV. Avšak při porodu třetího dítěte v roce 1362 mu milovaná Anna umírá při porodu třetího dítěte. Bylo ji pouhých 23 let. Tehdy byl Karel IV. velmi posmutnělý a jak se uvádí v kronikách i pramenech po čtvrté se oženil z politického kalkulu s Alžbětou Pomořanskou. Ta jediná ho přežila a byla mu po boku do jeho skonání 29.listopadu v roce 1378. Byla taktéž váženou českou královnou a římsku císařovnou. Byla o třicet let maldší než Karel IV. Měla k němu velmi vřelý vztah a porodila mu dceru Markétu, syny Jana a Zikmunda. Též je pochována v hrobce českých králů v chrámu Sv.Víta, zemřela v roce 1393 ve věku 47 let v Hradci Králové.

To je má dnešní úvaha nad naším nejslavnějším panovníkem Karlem IV., v den kdy se slaví jmeniny KAREL. 

Česká republika historie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.