Foto

Proč jsou někteří
senioři činorodí?

5. 11. 2015

Mary Helen Abbottová si líčí rty zářivě růžovou rtěnkou, příležitostně si dopřeje cigaretku, sbírá všechny klepy z domova seniorů a na hodiny ve fitness centru si obléká kratičkou sukénku. Je jí sedmasedmdesát let, píše agentura AFP. Paní Abbottová je tím, co vědci označují za superseniory. Účastní se studie, která má odhalit tajemství, jak si udržet čilého ducha a zdraví i ve vysokém věku.

Zatímco někteří badatelé hledají léky, které by dokázaly stařeckou demenci léčit nebo jí předcházet, jiní, jako neuropsycholog David Loewenstein z Miamské univerzity na Floridě, se zajímají o osoby, které tato choroba nepostihuje.

"Studuji Alzheimerovu chorobu, ale chceme-li proniknout do tajemství mozku, musíme také vědět, proč některé osoby stárnou bezproblémově," vysvětluje Loewenstein. Americký Národní ústav pro zdraví proto financuje pětiletou studii týkající se osob od třiašedesáti do sta let bez diagnostikované demence.

Loewenstein cituje studie, které ukázaly, že zhruba třetina osob starších pětaosmdesáti let trpí demencí. U jiné třetiny osob starších pětaosmdesáti let byla pitvou odhalena přítomnost poškození v mozku, ačkoli tyto osoby byly za živa v dobré formě. "Jak mohly tyto osoby normálně žít? Na to věda zatím nedokáže odpovědět. To je právě to, co se snažíme zjistit," říká Loewenstein.

Ze stovky osob účastnících se jeho studie žije více než čtyřicítka v East Ridge, jakési vesničce důchodců s pávy procházejícími se mezi palmami, golfovými vozíky uprostřed bezvadně udržovaných zelených ploch a řad domků rozdělených na apartmány. Pobyt zde není žádnou levnou záležitostí: za to, aby se tu lidé mohli usadit, musejí zaplatit 111 000 dolarů (2,77 milionu Kč) a měsíční nájemné činí 2700 dolarů (67 500 Kč).

Krátce po svém příchodu před sedmi lety se bývalá učitelka z mateřské školky, pětaosmdesátiletá Gwen Northová, které byste hádali o deset let méně, začala starat o zdejší butik. "Pracuju asi šest dní v týdnu," uvádí.

Spolu s manželem, šestaosmdesátiletým Artem, se podrobili testům paměti a poskytli vzorky kostní dřeně ke zjištění prvních biologických známek stárnutí. Dokonce se rozhodli darovat po smrti mozek vědě. Co je udržuje mladé?

"To, že jsme aktivní. A máme dobré geny," vysvětluje Gwen. "To, že pořád pracuji. A moje žena," podotýká Art.

Vědecká zjištění jejich slova potvrzují. "Již dlouho víme, že se lidem, kteří pracují, daří lépe než těm, kteří už nepracují," uvádí Laura Carstensenová z výzkumného centra Stanfordovy univerzity. K dobrému stárnutí přispívá i pravidelné cvičení a středomořská dieta: hodně ovoce a zeleniny, brambor, cereálií, olivového oleje či ryb.

"Studie ukázaly, že lidé s bohatým životem plným aktivit stimulujících poznávací funkce a se sociálními vazbami mají menší riziko demence," zdůrazňuje Loewenstein. Významným faktorem je i finanční situace. Mnoho obyvatel East Ridge má vyšší vzdělání a jsou to běloši. Spořili, dobře investovali a využili boomu na trhu s nemovitostmi.

Chudí jsou většinou více vystaveni neblahým průvodním jevům stárnutí. Studie také ukazují, že černoši a Hispánci mívají mnohem větší míru demence než běloši.

aktivní senioři zdraví životní styl
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.