Josef Vinklář nebyl jen
mistrem záporných rolí

Josef Vinklář nebyl jen
mistrem záporných rolí

10. 11. 2015

Legendární představitel intrikánského doktora Cvacha z Nemocnice na kraji města či sympatického inspektora Boušeho z Hříšných lidí města pražského, herec Josef Vinklář, by se 10. listopadu dožil pětadevadesáti let. Veřejnost ho znala z televize a filmu, kde hrál většinou spíše záporné typy, ale jeho osobitý výrazový projev zářil zejména na divadelním jevišti.

Rodák z Podůlší u Jičína divadlo miloval. Hereckou školu mu nahradil sám život. Jako kluk působil v Dismanově dětském sboru a v patnácti už vystupoval v Divadle satiry. Zakrátko hrál v Divadle Voskovce a Wericha, potom krátce v Pardubicích. A v roce 1950 byl angažován do Realistického divadla v Praze na Smíchově, kde strávil 33 let. Tady se vypracoval od milovníků na předního charakterního herce. Pamětníci si vzpomenou na jeho Rogožina v Idiotovi, Smerďakova v Bratrech Karamazových či Dostigajeva v Gorkého hře Dostigajev a ti druzí, anebo na role, které mu napsal jeho přítel dramatik Oldřich Daněk.

Také Národní divadlo, jehož členem se stal v roce 1983, dalo Vinklářovi řadu krásných příležitostí, mezi jinými to byl Orgon v Molierově Tartuffovi, Shakespearův Král Lear, anebo Osbornův Komik. Vynikající byl i v české klasice jako Vodník Ivan v Lucerně či dědeček Dubský v Našich furiantech.

Vinklářovo mnohostranné herectví hojně využíval film, rozhlas a zejména televize. Vedle Nemocnice na kraji města a v jejím pokračování hrál třeba v Sanitce, v seriálu Byl jednou jeden dům, v Chalupářích, v posledních letech pak třeba ve třech volně navazujících seriálech Náměstíčko, Příkopy a Náves či v seriálu Hraběnky. Zemřel po těžké nemoci 18. září 2007 ve věku 76 let.

herci herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.