Zdalipak víte, kde jsou Hrusice?

Zdalipak víte, kde jsou Hrusice?

14. 11. 2015

Jen pár kilometrů od Prahy. Pohádková malebná krajina je vidět z dálnice D1. Je to mezi hlavním městem Prahou a řekou Sázavou. Pověstný kostelík, který byl na nejedné Ladově pohlednici, je též vidět z dálnice.

Na svátek Martina mi to připomnělo, že dříve opravdu jezdil na bílém koni. My děti jsme se radovaly, že nastává zima a zimní radovánky. Odčítávaly jsme, že za necelý měsíc už přijde Mikuláš, Anděl a Čert, pohádkové bytosti.

Avšak nejraději vzpomínám na Ladovy obrázky, které mne provázely celé moje dětství a měla jsem je tolik ráda. Dokola jsme si je prohlížely a babička s dědou nám vyprávěli komentář. Pohádková krajina vesničky Hrusice, vykreslená v mnoha podobách rukou pana Josefa Lady, vybízela k zamyšlení a k předvánočním přípravám a dětským radovánkám. Měla jsem to moc ráda, stále se snažím mým vnoučatům toto připomínat. Ty obrázky jsou pěkné doposud, klouzačky, zabíjačka, zimní radovánky, kocour Mikeš, zimní trh, nedá se na to zapomenout. Ač nevíme, zda se dočkáme snížku, alespoň si zavzpomínáme.

Pan Josef Lada se narodil 17.prosince 1887 v Hrusicích. Tato malebná krajina je zachycena na jeho obrázcích, které mají rádi všechny děti a i dospělí. Vyučil se malířem pokojů na Královských Vinohradech, ale v kresbě byl učitelem sám sobě. Působil nejen jako ilustrátor, ale i jako karikaturista a spisovatel. Svými obrázky inspiroval mnohé básníky - Františka Hrubína, Jaroslava Seiferta, ale i Jiřího Žáčka. Pokračovatelkou jeho díla byla jeho dcera Alena Ladová.

Přišel k nám bílý kůň, zalehl nám celý dvůr. Pamatujete ? Přeci sníh.

Přišel k nám host, spravil nám most, bez sekery bez dláta, je přec pevný dost- Mráz.

A z pera Jiřího Žáčka:

Klouzačka

Mráz už zasklil všecky louže, kdo má nohy, ten se klouže.
Neleká nás ani pád, správný kluk se nesmí bát.

Zajeďte si do Ladova kraje, i vláčkem z Prahy do Posázaví. Najdete zde dvě naučné stezky - Cesta kocoura Mikeše a Pohádkové Hrusice.

cestování výlet vzpomínky
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.