V pražské Lucerně zahrají
legendy české country

V pražské Lucerně zahrají
legendy české country

11. 11. 2015

Kapely Greenhorns, Taxmeni, Fešáci a Tučnáci, které psaly historii české country, zahrají 12. listopadu na společném koncertu ve Velkém sále pražské Lucerny. Vystoupení nazvané Půlstoletí české country připomene, že před 50 lety se v pražském klubu Olympic uskutečnilo první představení písní o kovbojích a romantice Divokého Západu v podání členů budoucí skupiny Greenhorns.

„Večer bude uvádět Pavel Zedníček a jako hosté byli pozvání Petr Novotný, Petr Kocman, Míša Tučná, Rosťa Fišer a další," informoval kapelník skupiny Fešáci Antonín Kny. 

Připomněl, že rok 2015 přinesl české countryové scéně několik významných výročí. Vedle 50 let od vzniku Greenhorns slaví Taxmeni 45. výročí a Bluegrass Hopper (pozdější Fešáci) 40. výročí svého vzniku. V témže roce vyšlo také jejich první album nazvané Ostrov Fešáků, které svým úspěchem dokázalo country spojit s mainstreamovou scénou. V březnu také uplynulo 20 let od úmrtí zpěváka Michala Tučného. 

„Zpočátku jsme přebírali americkou produkci včetně překladů textů, ale postupně jsme začali dělat svoje písničky. V tomhle nastal posun, už jsme jenom nepapouškovali Ameriku, ale trochu se pokusili o moderní českou country, která je dnes na poměrně slušné úrovni,“ podotkl zpěvák a skladatel Tomáš Linka, který patří k výrazným postavám tuzemské country. Působil v Greenhorns i Fešácích, zpívá ve skupině Cadillack i vlastním projektu Přímá linka. Letos vydal kompilaci 40 odstínů country s hity jako Tak já jdu dál, Svítá v tvých tvářích, Čím jezdí láska, Lojza a Líza nebo Paní má se má. 

Velké popularity se country dočkalo v 70. letech, kdy podle Linky trochu suplovalo západní kulturu. Ani tomuto stylu se v dobách takzvané normalizace nevyhnulo povinné počeštění anglického názvu. Například Taxmeni byli z moci úřední přejmenováni na Krajánky, z Greenhorns se stali Zelenáči, z Bluegrass Hoppers Fešáci nebo z Rangers Plavci. Po roce 1989 se posluchačský zájem o českou country zmenšil, také proto, že si posluchači mohli bez problémů pořídit originální nahrávky. „Ale v poslední době se situace zlepšuje. Část posluchačů se k ní vrací a na scénu přicházejí noví lidé. Řekl bych, že svítá na lepší časy," podotkl Kny. 

hudební legendy koncert
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...