Lyžování na tuzemských
horách mírně podraží

Lyžování na tuzemských
horách mírně podraží

12. 11. 2015

Asi dvě pětiny domácích lyžařských středisek v zimní sezoně zvýší ceny skipasů v průměru o čtyři procenta. Největších 35 skiareálů zdraží zhruba o deset procent. Průměrná cena jednodenního skipasu tak stoupne na 560 Kč pro dospělého a 390 Kč pro dítě. Senioři mohou obvykle využít slevu.

Dražší lyžování by se mělo odrazit na lepší kvalitě. Například v Krkonoších skiareály investovaly přes půl miliardy korun. Skipasy v SkiResortu Černá hora - Pec v hlavní sezoně zdraží o 40 korun na 690 korun, v nově zavedené TOP sezoně o Vánocích a v únoru budou stát 750 Kč. Ve Špindlerově Mlýně jednodenní skipas v hlavní sezoně zdraží o 100 korun na 850 korun. Cena při nákupu přes internet v systému věrnostního klubu Gopass bude 790 korun místo loňských 695 korun.

Celkové investice do zimní infrastruktury přesáhly celkem jednu miliardu korun. Největší investice představovala výstavba nových lanových drah a sjezdových tratí. Většina areálů napříč republikou posílila a modernizovala systémy umělého zasněžování. Skiareály také rozšířily snowparky, převážně o jednoduché zábavné linie pro začátečníky. Dochází i k dalšímu rozvoji dětských parků oddělených od sjezdovek.

Přes osmdesát procent návštěvníků hor tvořili v loňské hlavní lyžařské sezóně Češi, mezi nimiž jsou stále nejpopulárnější Krkonoše. Téměř polovina zahraničních návštěvníků hor přijíždí z Polska, třetina je z Německa.

O 15 procent vyšší návštěvnost než v loňském roce zaznamenala česká horská střediska během letošního léta. „To nebyla jediná dobrá zpráva. Provozovatelé si pochvalovali také to, že turisté jezdili více i mimo hlavní sezónu, tedy na jaře a na podzim,“ dodal výkonný ředitel Asociace horských středisek Libor Knot. Letní provoz mají z větších zimních středisek zhruba dvě třetiny z nich.

hory lyžování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.