Naše procházka do minula III.

Naše procházka do minula III.

15. 11. 2015

Navazuji na procházku, která vedla Královskou cestou. Dnes půjdeme po Karlově mostu.

Vrátím se s vámi na Křižovnické náměstí, to je to, které je před vstupem na Karlův most.  Před námi je kostel Sv.Františka, Kostel Sv.Salvátora, který patřil k jezuitské koleji Klementinu. Klementinum je po Hradě největší stavební historický celek Prahy. A pak je tu Colloredo-Mansfeldský palác, barokní stavba. Proti ní stojí pomník Karla IV., který tu byl postaven v 19.století na počest 500. výročí založení University Karlovy.

My projdeme gotickou Mosteckou věží a stojíme na Karlově mostu. Toto místo mám moc ráda a vždy se tam ráda vracím, někdy si i přivstanu, je tam nádherně. Před námi panoráma Hradčan. Karlův most umocňoval velikost a slávu gotiky. Vlastně první, kdo postavil most přes řeku Vltavu byl Vladislav I., který ho pojmenoval po své choti Juditin. To bylo 12.století. Byl na svou dobu dokonalý, spojoval oba břehy řeky Vltavy. Avšak živelné pohromy nevydržel. Záplavy ho zničily při jarním tání roku 1342. Otec vlasti Karel IV. nechal postavit tedy nový, který má dodnes 15 pilířů.

Karlův most si vysloužil svůj název až teprve v 19.století, předtím mu říkávali Pražané Pražský most. V roce 1870 byl pokřtěn na Karlův most. Vždy tudy vedla Královská cesta. Most je spojkou mezi Starým Městem a Malou Stranou. Stojí na 15-ti pilířích, měří 515 m, někde se uvádí 515,76 m. Široký je 9,5 m. Most má 30 soch a sousoší. Za zmínku stojí socha Sv.Jana Nepomuckého, generálního vikáře, který byl svržen do vody za vlády Václava IV. Je to kult světce, jehož atributy jsou zlaté hvězdičky kolem světcovy hlavy, rocheta, palma mučednictví a kříž. Autorem sochy je Jan Brokoff, barokní sochař. Podle legendy se vypráví, že zlaté hvězdičky se objevily nad hladinou, když byl Jan Nepomucký svržen do vody. Jinak Jan Brokoff spolu se svými syny jsou autory dalšího známého sousoší - trojice světic Sv.Alžběta, Sv.Markéta a Sv.Barbora. Ještě proslulejší se stal Brokoffův syn Ferdinand Maxmilián, který založil sochařskou školu a šel ve šlépějích svého otce. Sochy vznikaly za období baroka a opravdu jsou chloubou Karlova mostu. Z dílny sochařské rodiny Brokoffů pochází více jak třetina soch a sousoší na Karlově mostu.

Pokud vstupujeme na most z Křižovnického náměstí, projdeme Staroměstskou mosteckou věží a na konci Karlova mostu projedem Malostranskou mosteckou věží, která už není tolik hezky zdobena jako ta Staroměstská. Je to nejkrásnější mostecká věž v Praze a říká se, že i v Evropě. Věž je ve tvaru hranolu, a pokud vyšlapete 138 schodů nahoru, máte opět nádherný výhled na Prahu stověžatou.

Karlův most je jedním z nejkrásnějších mostů světa.

cestování Praha výlet
Hodnocení:
(3.5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%