K. H. Mácha: klenot
českého romantismu

K. H. Mácha: klenot
českého romantismu

16. 11. 2015

Pouhých 26 let života dostal do vínku básník Karel Hynek Mácha. Tento nejvýznamnější představitel českého romantismu, autor lyricko-epického díla Máj, se narodil před 205 lety, 16. listopadu 1810.

Syn mlynářského pomocníka Mácha se začal poezii věnovat již na gymnáziu, svou první báseň uveřejnil ve svých 21 letech. Kromě poezie miloval přírodu, byl neúnavným cestovatelem a hrál divadlo. Měl také výtvarný talent, kreslil hlavně hrady a hradní zříceniny – dochovalo se 115 kreseb a akvarelů "hradů spatřených". V roce 1836 ukončil studia práv a získal místo advokátského praktikanta v Litoměřicích. Krátce předtím vydal vlastním nákladem svou vrcholnou báseň Máj. Kromě poezie napsal také prózy Márinka a Cikáni, nebo svůj deník.

Mácha byl svými současníky většinou nepochopen. Plně doceněn byl až Nerudovou a Hálkovou generací asi 20 let po své smrti. Zemřel v den své plánované svatby s Lori Šomkovou na následky nemoci poté, co prochladl při hašení požáru v Litoměřicích. Zde byl také pohřben. Když v roce 1938 hrozilo zabrání českého pohraničí včetně Litoměřic nacistickým Německem, padlo rozhodnutí o přenesení jeho ostatků do Prahy. Jeho druhý pohřeb 7. května 1939 na vyšehradském hřbitově se stal národní manifestací proti nacismu.

básníci osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.