Katovická Kněží hora

Katovická Kněží hora

19. 11. 2015

Katovice jsou od Strakonic pouhých sedm kilometrů a jezdí tam městská doprava, autobus i vlak. Dominantou osady je kostel sv. Filipa a Pavla. Původní románský kostelík byl několikrát přestavěn. V roce 1587 Thomassio Rossi vnesl hlavně do věže renezanční stavební prvky: slepé arkády s postavami proroků. Na oknech, oltáři a kazatelně jsou některé prvky barokní. Věž je zvýšena na 32 metrů. Věžní hodiny byly několikát zastaveny údery blesku, který vždy vyrazil číslici 11. Říkalo se, že katovičtí nemají jedenáctou hodinu. Kostel patří k nejzajímavějším stavbám románské renezance v Čechách.

Na břehu Otavy u jezu je oblíbené místo vodáků Otavský ráj. Kolem řeky vede naučná stezka k Přírodní rezervaci Kněží hora. Ta byla osídlena již v pravěku a slovanská pevnost z 9. století na vrcholu hory se čtyřnásobnými valy, je dosud patrná. Vypálená červená suť s otisky dřev dokazují, že hradby vybudované ze dřeva, zeminy a kamene, zanikly požárem. To bylo zřejmě důvodem vystavění nového kamenného hradu na vrchu Prácheň. V době katolizace (1620) byla hora pojmenována Kněží. Je tvořena garfitickou pararulou, začátkem dvacátého století se zde těžila pro výrobu garfitu (tuhy). Modravý nádech v okolí štol, je patrný dosud. Štoly jsou po několika tragických nehodách bezpečně uzavřeny.

Zlatonosná Otava připlavila i sem zvětraliny zlatonosných žil ze Šumavy a po rýžování zlata zde zbyly sejpy, navršené kopečky písku a štěrku. Podstatná část zlata ve starých uměleckých dílech pochází právě z Pootaví. Řeka byla nejen zlatonosná, ale i perlorodná. Umělý chov perlorodek říčních byl velmi výnosný obchod. Znečištění řeky je v sedmdesátých letech vyhubilo. Od Práchně do Strakonic tudy vedla i solná stezka přes Žižkův můstek, který se po zásahu do toku Březového potoka, ocitl na suchu. Halštatská sůl byla důležitým obchodním platidlem.

V současné době se zde opravuje cyklostezka a probíhá akce: Vsaďte stromky pro potomky. Tak se vytvoří sad starých zapomenutých odrůd ovoce pro osvěžení kolemjdoucích.

cestování naše tipy výlet
Hodnocení:
(3 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%