dTEST: za přetočený tachometr
odpovídá prodejce automobilu

dTEST: za přetočený tachometr
odpovídá prodejce automobilu

17. 7. 2012

Pro zákazníky, kteří kupují ojeté auto, je kromě ceny  jednou z klíčových informací počet najetých kilometrů. Pokud po koupi zjistí, že stav tachometru neodpovídá realitě, od prodejce se zpravidla dozví, že on za správnost informace neručí. Podle časopisu dTest to ale není pravda.

"Autobazary při prodeji auta dávají do smluv podmínku, podle níž za rozdíl mezi skutečným počtem kilometrů a stavem uvedeným na tachometru prodejce neodpovídá. Takové ustanovení znamená pro kupujícího značnou nerovnováhu v právech a je tedy podle občanského zákoníku neplatné," upozornil vedoucí právní poradny časopisu dTest Lukáš Zelený.

Kupující by podle něj měl následně zvolit některé z právních řešení. Jedním z nich je odstoupení od smlouvy, kterého zákazník nejčastěji využívá, pokud po zjištění skutečného stavu najetých kilometru nemá o auto zájem. Má-li vozidlo najeto o několik desítek tisíc kilometrů více, než uvádí tachometr, jde o rozpor s kupní smlouvou, který je opravou neodstranitelný. Další variantou je požadovat po prodávajícím slevu z kupní ceny.

Jak časopis uvádí, vzhledem k tomu, že přetočení tachometru při prodeji ojetého automobilu lze kvalifikovat jako trestný čin podvodu nebo poškozování spotřebitele, lze se obrátit také na Státní zastupitelství nebo Policii ČR a podat trestní oznámení.

"Pro ty, kteří si s právním postupem nevědí rady, připravil časopis dTest vzorové dopisy ´Odstoupení od kupní smlouvy pro přetočený tachometr´ a ´Trestní oznámení na prodávajícího auta s přetočeným tachometrem´, které jsou zdarma ke stažení na www.dtest.cz/tachometr. S dotazy ohledně podobných obchodních praktik se lze rovněž obrátit na poradenskou linku na telefonním čísle 299 149 009," uzavřel Lukáš Zelený.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%