Noc divadel nabídne divákům akce na více než stovce jevištích

Noc divadel nabídne divákům akce na více než stovce jevištích

20. 11. 2015

Ve 130 divadlech šestatřiceti měst v České republice se v sobotu 21. listopadu uskuteční Noc divadel. Bude součástí mezinárodního projektu, který se ve stejný den koná v jedenácti zemích. V Česku se koná potřetí, přesto se stala nejnavštěvovanější akcí svého druhu v Evropě. V prvním ročníku se zapojilo kolem osmdesáti a loni už 120 scén. Návštěvnost začala na 40 000 lidí a v roce 2014 byla o deset tisíc vyšší.

"Noc divadel nabídne pestrý program - divadla byla letos opět originální. Zájemci se mohou zúčastnit prohlídek zákulisí, přednášek, dílen zaměřené na herectví, výtvarné techniky i loutky, koncerty, představení či setkání s tvůrci," řekla o náplni této akce koordinátorka Martina Černá z pražského Institutu umění - Divadelního ústavu.

Program je zveřejněn na webových stránkách www.nocdivadel.cz.

Doprovodné akce budou věnovány sociálně slabým a zdravotně handicapovaným občanům, kteří se alespoň symbolicky stanou součástí početné komunity příznivců této akce. Jedna z nich bude věnována uprchlické krizi. Letošní ročník podporuje projekt Na dřeň zaměřující se na rozšíření řad dárců kostní dřeně v České republice. Scény, které se k této kampani připojily, nabízejí možnost vybrat si dvě vstupenky na libovolné představení každému, kdo mezi 21. listopadem 2015 a 30. červnem 2016 prokáže svou registraci v některém náborovém místě (více informací na www.nadren.eu).

Uskuteční se workshop na výrobu jednoduchých loutkových divadélek určený především dětem. Budou dotvářet dřevěné loutkové polotovary představující postavy z českých pohádek a kompletovat je do jednoduchých setů, které budou předány do uprchlických zařízení v Česku. Například Slezské divadlo v Opavě nebo ostravská Stará Aréna interaktivní, happeningově-divadelní formou předají lidem zkušenosti a zážitky členů souboru z dobrovolnické činnosti na maďarsko-srbské hranici.

V rámci letošní Noci divadel vyhlásili organizátoři druhý ročník fotografické soutěže. Zúčastnit se ho může každý divák, který navštíví některou ze scén. Nejlepší snímky se připojí do rozšířené verze výstavy, která vznikla v loňském roce a po své cestě po divadlech a kulturních institucích bude 21. listopadu prezentována v infocentru Divadelního ústavu v Celetné ulici.

Vloni se Noc divadel konala v sedmi evropských zemích: Bosně a Hercegovině, Bulharsku, České republice, Chorvatsku, Rakousku, Slovensku, Slovinsku a Srbsku. V celkem 153 městech nabídla na 700 představení, výstav, přednášek, workshopů a dalších zajímavých akcí.

divadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.