Medové pohlazení

Medové pohlazení

25. 11. 2015

Mezi všemi zneklidňujícími zprávami, které se na nás hrnou ze všech médií, jsem dnes zaslechla jednu velmi potěšující zprávu. Dozvěděla jsem se, že se do škol budou zavádět medové snídaně. Je to prý podle slovinského vzoru, ke to funguje už několik let. U nás se medové snídaně podle ministra zemědělství budou zavádět proto, aby se naučily děti snídat a zároveň, aby se podpořili zdejší včelaři.

Podle mne je to výborný nápad hlavně proto, aby se děti naučily jíst med. Myslím, že dnešní mladé maminky ani med nekupují, tím pádem ho ani děti nemohou ochutnat. Takový chléb s máslem a medem, to je nějaká dobrota. Nebo když se namáčí houska v medu. To bylo v dětství mé oblíbené jídlo, měli jsme doma pečené housky, říkali jsme jim karásky.

Med není jenom dobrý, je taky zdravý. Na toto téma několik citátů:

Med je příjemná potravina, která vyjasňuje mysl a prodlužuje život. (Askepiades – starořecký lékař). V medu nám příroda dala jeden ze svých nejlepších a nejvzácnějších darů (Zander).

Pravidelné denní užívání medu v malých dávkách upevňuje naše zdraví a posiluje imunitu lidského organizmu. Je to dobrá a výrazná pevence hodnotným přírodním produktem (výsledek lékařských výzkumů posledních desetiletí).

Jenomže – není med jako med! Ve velkých obchodních řetězcích nabízí různé druhy tzv. medů i za levnější ceny, často se jedná o medy nižší kvality. Jsou známy i vysloveně kriminální podvodné případy, kdy fiktivní firmy dodají na trh falzifikáty medu, chemicky upravené, které odhalí jenom chemické laboratoře. Jedná se o bezcenné sirupy, jejichž biologická a nutriční hodnota je nulová.

Jaká je obrana? Nekupujte falešný med – „nemed“. Kupujte med přímo od včelaře. Med koupený přímo u včelařů, které osobně znáte, nebo je znají a důvěřují jim vaši přátelé, je zárukou vysoké kvality. Dobrý včelař má zdravé včely, med správně ošetřuje a skladuje a dodržuje zásady hygieny.

Je několik druhů medu: Květový med - je koncentrát nektaru z květů rostlin. Je snadno stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky. Květový med je vysoce ceněn v lidovém léčitelství.

Medovicový med - nazývaný také lesní med je zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze rostlin. Oproti květovému medu obsahuje větší množství minerálních látek a stopových prvků, prospívajících lidskému organizmu.

Smíšený med - je směsí medů květových a medovicových.

Pastový med - je zpravidla květový, nebo i medovicový med, specielně upravený. Úprava spočívá v tom, že se med těsně před krystalizací míchá, v žádném případě se nepřidávají žádné chemické látky. Mícháním se obrousí hrany krystalů, takže je med hustší ale není zcela tuhý, jako když zkrystalizuje přirozeně. Konzistencí připomíná pastu, proto pastový med. Tuto konzistenci si uchová napořád, proto jsou pastové medy oblíbené.

Ke krystalizaci medu – v žádném případě zkrystalizovaný med nemá nižší kvalitu. Krystalizace je přirozená vlastnost všech medů, jen doba krystalizace je u různých medů různá. Záleží na tom, z jaké rostliny nektar pochází. Do původního tekutého stavu lze zkrystalizovaný med uvést opatrným zahřátím ve vodní lázni. Přitom se musí dávat pozor, aby nedošlo k dlouhodobějšímu přehřátí medu nad 50 stupňů. Tím by se zničily některé hodnotné látky.

Med v lidovém léčitelství (podle MUDr. Handla) pomáhá nebo léčí:

1. Při rekonvalescenci po různých nemocích. Boj s nemocí je námaha organizmu – potřebuje spoustu energie

2. Zánět horních cest dýchacích

3. Žaludeční vředy vzniklé překyselením žaludku – snižuje sekreci žaludečních šťáv na polovinu. Na lačný žaludek 1 lžíci denně

4. Nespavost – před spaním kávovou lžičku medu (to mohu doporučit, vyzkoušela jsem to několikrát na sobě)

5. Onemocnění jater a žlučníku

6. Žloutenku: denně med, případně míchat s ovocnými šťávami

7. Nedostatek krevního barviva – doporučuje se tmavý med

8. Přecitlivělé nervy – lžíci medu ráno na lačný žaludek, lžíci medu večer před spaním

9. Pálení žáhy – užívá se místo jedlé sody

10. Při záspě – před spaním kávovou lžičku

11. Při cukrovce – neškodí užívat denně kávovou lžičku světlého medu při dodržování ostatní diety

12. Poruchy trávení – plynatost 13. Při nadbytku tuku v lidském organizmu. Med obsahuje enzymy, které podporují trávení

14. Těhotné ženy mají zkonzumovat alespoň 5 kg medu v průběhu těhotenství. Plod tak dostane látky, potřebné ke zdárnému vývoji

15. Novorozeňata a děti vůbec – sladit kojeneckou stravu květovým medem. Obavy z průjmu jsou zbytečné. Není pravda, že med způsobuje zubní kaz u dětí!

Závěr: sklenice včelího medu – půl lékárny doma. Přiznám se, že jsem pasáž o lidovém léčitelství opsala z jedné chytré knížky a sama se tím tak docela neřídím. Zkusím se polepšit. Teď vidím, jak jsem se rozepsala. Chtěla jsem ještě napsat o chovu včel, to je koníček mého muže. Vkládám fotografii našeho včelína. Není to nic výstavního, úly jsou už letité. Ty úplně staré jsme už vyřadili.

O chovu včel a o životě včeliček zase někdy napíšu.

med zdraví
Hodnocení:
(4.7 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%