Pipi Dlouhá punčocha zpočátku „kazila mládež“

Pipi Dlouhá punčocha zpočátku „kazila mládež“

26. 11. 2015

Každá generace dětí si vždy našla své literární hrdiny. Pro dnešní mládež je to čaroděj Harry Potter či postavy z nejrůznější fantasy literatury, pro její rodiče i prarodiče to pak mohla být například Pipi Dlouhá punčocha. Příběhy o rebelantské pihovaté zrzce z pera výborné švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové vyšly poprvé před 70 lety, 26. listopadu 1945. Knížka se během let stala jedním z titulů, který patří do zlatého fondu dětské literatury.

Copatá Pipi spí s nohama na polštáři, dokáže uzvednout koně, nemá moc úctu k dospělým a odmítá chodit do školy. Když se objevila poprvé, spustili někteří rodiče a učitelé povyk v obavě z ohrožení morálky. Pipi totiž také žije sama ve velkém zchátralém domě Ville Villekulle jen s opičákem panem Nilssonem a koněm Alfredem. Svým přátelům pak s oblibou vypráví příběhy o exotických místech, která navštívila se svým otcem – námořním kapitánem.

Příběhy inspirované dcerou

Jedna z nejznámějších dětských knih vznikla přitom náhodou. "Vyprávěj mi o Pipi Dlouhé punčoše," vyzvala jednou Lindgrenovou její nemocná dcera Karin. A ačkoli autorka o postavě tak podivného jména nikdy neslyšela, zapojila svou fantazii. Její Pipi bořila dosavadní přístupy k dětské literatuře, opouštěla mentorování a zesměšňovala výstřelky rodičovské autority. Lindgrenová začala knihu psát v roce 1944, rukopis věnovala dceři k desátým narozeninám.

Pokus vydat příběh knižně málem skončil neúspěchem, oslovený nakladatel jej považoval za příliš excentrický. Nakonec se ale zadařilo a Pipi odstartovala literární dráhu Lindgrenové. Kniha způsobila revoluci v dětské literatuře ve Švédsku. Mladí čtenáři byli z hrdinky nadšení, dospělí často pohoršeni. Veřejnost nechtěla mít moc společného s nebezpečně "špatným příkladem" pro novou poválečnou mládež. Autorka ale neslevila nic ze svého pojetí.

Lindgrenová se totiž na svět dívala nově, očima dítěte, a nalezla pro jeho svět pochopení. "Neměla matku ani otce," napsala kdysi o Pipi spisovatelka, "a to bylo samozřejmě výhodné, protože ji nikdo nehnal do postele ve chvíli nejlepší zábavy a nikdo ji nenutil polykat rybí tuk, když si chtěla dát raději karamelky." Kniha byla přeložena do 70 jazyků a po celém světě se jí prodalo přes 66 milionů výtisků. Pipina dobrodružství se stala předlohou pro hraný i kreslený film.

Těžký začátek, krásný konec

Lindgrenová (1907 až 2002) se narodila jako Anna Emilia Ericssonová v městečku Vimmerby v jižním Švédsku. Už jako šestnáctiletá začala pracovat jako elévka v redakci regionálních novin. Záhy se však stala svobodnou matkou a ve Stockholmu si našla místo sekretářky. Protože měla málo peněz, svěřila syna Larse do péče pěstounů v Dánsku. V roce 1931 se provdala za úředníka Sturea Lindgrena, od té doby se mohla věnovat výchově syna a později i dcery Karin.

Pro psaní měla talent, kdysi se ale zařekla, že žádný román nikdy nenapíše. Vše se změnilo až s úspěšným vydáním Pipi Dlouhé punčochy. K dalším hrdinům knih Lindgrenové patří Kalle Blomkvist, Děti z Bullerbynu, Nils Karlsson, Mio, Karkulín, Madynka, Bratři Lví srdce nebo Ronja. A nebyly to vždy jen laskavé dětské příběhy – autorka se nevyhýbala ani tématům samoty, smrti a zoufalství. Psala i romány, povídky, divadelní hry, poezii a filmové i divadelní scénáře.

"Pohádková babička Astrid" byla za svou tvorbu oceněna desítkami cen: v roce 1958 například získala medaili Hanse Christiana Andersena, která je považována za nejvyšší možné ocenění autora dětských knih. I přímo po Lindgrenové je jedna z cen pojmenována. Kromě psaní spisovatelka aktivně podporovala práva dětí, menšin i zvířat. Ve Švédsku ji milovali a pro svět se stala jedním ze symbolů země.

 

film filmoví hrdinové pohádky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.