Spíte na pravé straně postele? Budete rozmrzelejší…

Spíte na pravé straně postele? Budete rozmrzelejší…

1. 12. 2015

Možná je čas, abyste změnili způsob, jak spíte. Věděli jste, že strana postele, na které pravidelně ležíte, má vliv na vaši náladu následující den? A pokud jde o pravou stranu, existuje zvýšená šance, že se následujícího dne probudíte rozmrzelí.

V průběhu let vznikl bezpočet studií posuzujících pozice při spánku coby prostředek k odhalení rysů osobnosti či jako analýzu neverbální komunikace. Nový průzkum ve Velké Británii se ale zaměřil na dopad, jaký má strana postele vliv na náladu, kariéru a životní postoje.

Studie tvrdí, že lidé, kteří obvykle spí na levé straně postele, mají o osm procent vyšší šanci, že mají přátele a baví je jejich práce, o čtyři procenta je vyšší pravděpodobnost, že se vzbudí s dobrou náladou a o 9,5 procenta je patrnější, že se na život a svět dívají pozitivněji.

Naopak ti, kdo spí na pravé straně postele, s o devět procent vyšší pravděpodobností dávají přednost své vlastní společnosti, o sedm procent častěji se budí ve špatné náladě, o pět procent častěji jsou pesimisté a o tři procenta je vyšší pravděpodobnost, že se jim nelíbí jejich práce.

Racionální vysvětlení neexistuje, ale u žen koresponduje s čínskou filozofií jin – jang. Partneři by podle ní měli ležet v posteli tak, aby muž měl ženu po své levici, a to i v případě, že jsou momentálně bez partnera. Pokud totiž budou spát na té správné polovině a ta druhá polovina bude povlečena a ustlána, bude čekat na naplnění – přijetí nového partnera. V případě, že spíte obráceně, žena čerpá aktivní mužskou energii jang. Pak se možná sama diví, proč její muž je tak pasivní.

Samostatnou kapitolou jsou polohy při spánku. Na zádech může podněcovat chrápání a ztěžovat dýchání, což je nebezpečné pro astmatiky nebo lidi trpící spánkovou apnoe (dočasnou zástavou dechu). Výzkumy rovněž prokázaly, že obsah kyslíku v krvi lidí spících na zádech je snížen, což zvyšuje riziko rozvoje respiračních onemocnění.

Zvyk spát na pravém boku může zase napomáhat vzniku problémů s trávením. Zpomalení činnosti lymfatického systému ztěžuje odvádění toxinů z organismu, což zvyšuje riziko vzniku zdravotních problémů.

Spánek na levém boku je nejprospěšnější. Aktivuje činnost trávicí soustavy, zvláště žaludku a slinivky, a pomáhá lymfatickému systému s odváděním toxinů a dalších škodlivin z organismu. Tvrzení, že spánkem na levém boku vystavujeme vyššímu tlaku srdce, prý neplatí.

 

spánek vztahy a sex životní styl
Autor: Redakce
Hodnocení:
(2.6 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.