Adventní výzva varuje před fašizací české společnosti

Adventní výzva varuje před fašizací české společnosti

3. 12. 2015

Před nenávistí, agresivitou a fašizací části české společnosti varuje Adventní výzva, kterou zveřejnilo Kolegium Paměti národa. Upozorňuje na zneužití obav z uprchlické krize, situace v Rusku a z rozdělení české společnosti. Výzvu na facebooku sdílelo sdružení Post Bellum a iniciativa Vědci proti strachu, která v létě zveřejnila podobnou výzvu proti nárůstu xenofobních nálad. Adventní výzvu během prvního dne podpořilo více než 4000 lidí včetně řady osobností.

Mezi prvními byli českoslovenští veteráni druhé světové války, odbojáři, přeživší oběti holokaustu, bývalí političtí vězni a disidenti, například katolický kněz Tomáš Halík, spisovatel a bývalý politický vězeň Jiří Stránský, socioložka Jiřina Šiklová, kardinál Miloslav Vlk, bývalá mluvčí Charty 77 a psycholožka Dana Němcová, písničkář a signatář Charty 77 Jaroslav Hutka či ekonom Tomáš Sedláček.

"Vidíme velké nebezpečí v radikalizaci společnosti především v tom, že se někteří politici zaštiťují extremismem a výzvou k radikalismu, což je nebezpečné, protože vytvářejí strach. Na základě strachu nejsou dobrá řešení," řekl předseda Kolegia Paměti národa Jan Dobrovský.

Cílem výzvy je varovat před opakováním toho, co český národ prožil ve 20. století, a také před zlehčováním hodnot, za které bojoval a trpěl. Okolnosti ale i falešní vůdci nyní podle autorů výzvy rozdělují společnost na dva tábory stojící proti sobě. Autoři chtějí oslovit zejména mladou generaci, která nepřišla do styku s bojem za svobodu.

"Se znepokojením sledujeme nenávist, agresivitu a fašizující tendence nemalé části společnosti. Jsme znechuceni davovostí těch, kdo propadají vzteklému nacionalismu, provolávají hesla 'Čechy Čechům', 'Smrt kolaborantům' a nosí šibenice nad hlavami na znamení pomsty. Tito lidé se prohlašují za vlastence," uvádí autoři Adventní výzvy.

Skutečné vlastenectví spatřují v humanistické tradici T. G. Masaryka, v úctě k demokracii a svobodě, kterou si tento národ vybojoval v obou světových válkách a v období komunistické totality.

Autoři tvrdí, že neumí zastavit migraci, apelují však na to, aby se lidé snažili běžencům pomoci a zachovávali humanistické postoje, třebaže nelze vyloučit, že s uprchlíky přicházejí do Evropy i nepřátelé a zločinci.

Prověřovat migranty je sice složité, ale možné, míní. Apelují proto na představitele EU, aby jednali rychle a s úctou k lidskému životu. Politici by podle výzvy neměli Česko izolovat, ale hledat účinné řešení uprchlické krize a čelit hrozbám teroristických útoků. Nemají také zavírat oči před anexí cizích území a jiným porušováním mezinárodního práva. Výzva varuje rovněž před ruským nacionalismem, propagandou a znevažováním vítězství nad komunismem.

 

Česko společnost životní postoj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.3 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%