Proč bych tak rád podpořil spisovatele Michala Viewegha

Proč bych tak rád podpořil spisovatele Michala Viewegha

6. 12. 2015

O jeho knihách jsem nikdy neměl valné mínění, připadaly mi příliš komerční. Nikoli v pražské kavárně typu Slavia, ale vinárně na periferii hlavního města, jsem se byl ochoten pohádat s přáteli, jestli pan Michal Viewegh píše dobře.

Ale on dobře píše, o tom podle mne není žádná pochybnost, vadila mi jen prvoplánová adresnost a jakási bulvárnost jeho knížek.

Tohle napíšeš s prstem v nose, říkal jsem si. A vida, nenapsal jsem nic, chyběla mi asi odvaha. Panu Vieweghovi nikoli.

Michal Viewegh se stal mediálně známou osobností. Podle jeho díla bylo natočeno několik filmů (já mám rád Báječná léta pod psa) a on sám se v rozhovorech s oblibou vyjadřoval ke všem a ke všemu. To mě také trochu iritovalo, třebaže jeho racionální názory o „vlastním strůjci štěstí“ mi byly docela blízké. Také je občas používám.

Změnil jsem názor. Pana Viewegha nedávno postihl závažný zdravotní problém, málem zemřel, a jeho návrat do původní společnosti není jednoduchý. To je samozřejmě osobní tragédie, ale jedno pozitivum přece jen přináší. Pan Viewegh se změnil. Svědčí o tom, jeho upřímná životní zpověď na Playtváku.

Už to není ten namachrovaný frajírek, který se v novinách chlubí, jak jezdí na dovolenou na Maledivy a je tam schopen utratit desítky tisíc. Michal Viewegh se stal pokorným mužem. A to je moc dobře.

Panu Viewghovi proto držím palce, aby se zase vrátil. A pokud se to povede, jsem přesvědčen, že jeho knížky budou mnohem lepší než dosud.

Budou totiž mít nový rozměr: úctu a pokoru k životu.

glosa spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.3 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...