Zemřel první polistopadový šéf činohry ND Ivan Rajmont
ILUSTRAČNÍ FOTO: ČT

Zemřel první polistopadový šéf činohry ND Ivan Rajmont

7. 12. 2015

Ve věku 70 let po dlouhé nemoci zemřel režisér Ivan Rajmont, první polistopadový šéf činohry Národního divadla (ND) v Praze. Oznámila to jeho rodina s tím, že podrobnosti posledního rozloučení s významnou postavou tuzemské kultury se řeší.

Rajmont vedl činohru ND a byl také někdejším tvůrcem slavné epochy ústeckého Činoherního studia, uměleckým vedoucím činohry libereckého divadla F. X. Šaldy a hostoval na řadě dalších divadelních scén. Známá je jeho práce pro televizi a rozhlas i dlouholetá pedagogická práce.

Herec Karel Heřmánek se s Rajmontem setkal nejen v ústeckém divadle, ale i v Divadle Na zábradlí a posléze v Divadle Bez zábradlí. "Vždycky je to smutné a on byl dlouho nemocný. My jsme se potkávali tak střídavě. V Ústí s námi udělal legendární představení s Jirkou Bartoškou Jakub a jeho pán od Milana Kundery a to představení prakticky hrajeme dodnes. To jsou role, které nás s Jirkou provází celý život," řekl Heřmánek.

Jen tři čtvrtě roku působil v Činoherním studiu v Ústí herec Vladimír Kratina. "To už je hrozně dávno, jinak jsme spolu nepracovali. Stopu v mé kariéře však zanechal. Je to smutná zpráva," uvedl.

"Pro naše divadlo bylo požehnáním, že vedl naši činohru," sdělila v reakci na umělcovo úmrtí ředitelka libereckého Šaldova divadla Jarmila Levko a dodala: "Byl to šéf činohry, který kromě toho, že byl vynikajícím režisérem a umělcem, měl také uznání celého souboru. Byl respektovanou vůdčí osobností, která soubor uměla stmelit."

Do ústeckého Činoherního studia Rajmont nastoupil v polovině 70. let, bylo jeho druhým angažmá. Jako umělecký šéf a režisér vedl tuto scénu s krátkou přestávkou až do roku 1986. Poté působil tři roky v pražském Divadle Na zábradlí. Koncem roku 1989 se stal prvním porevolučním šéfem činohry první české scény.

Mezi jeho tamní významné inscenace patří Čechovův Strýček Váňa, Shakespearův Cymbelín, Ibsenova Divoká kachna či hra Rock'n'roll britského dramatika Toma Stopparda s živou produkcí skupiny The Plastic People of the Universe. K posledním Rajmontovým realizacím patří třeba nastudování komedie Ruská zavařenina od Ludmily Ulické v ostravské Aréně z roku 2013, která se v anketě Divadelních novin stala Inscenací roku.

 

film režiséři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.