Senioři často nedodržují
pitný režim, varují lékaři

Senioři často nedodržují
pitný režim, varují lékaři

20. 7. 2012

Lidé starší generace často zanedbávají pitný režim. Zatímco mladí v horkých dnech obvykle nosí nápoje s sebou a osvěžují se, senioři, které dehydratace ohrožuje zdravotními problémy více, na pravidelné pití moc nedbají. Pocit žízně je u nich potlačen, mnozí si také myslí, že když nebudou pít, nebudou se potit a často močit. Pokud mají u sebe vodu, tak spíše proto, aby si omyli pot.

„Dostatečný pitný režim přitom zvyšuje jejich odolnost a výkonnost,“ potvrzuje praktický lékař Jan Jelínek. „Ať lidé pijí, v metru, při chůzi. Bohužel to dodržují hlavně mladí, neviděla jsem starší lidi chodit s vodou, jen se omývají, jak se potí,“ říká lékařka Jana Lachmanová z kliniky nefrologie Všeobecné fakultní nemocnice.

Pitný režim je dvojnásob nutný v horkých dnech, kdy tělo ztrácí tekutiny potem a dýcháním. Denně se má vypít 2,5 litru tekutin, víc v horku a při námaze. Když se pije málo, moč se koncentruje a usazují se v ní krystalky solí, někdy i bakterie, problém s tím mají hlavně ženy. Kdo má močové kaménky, měl by pít pravidelně, i v noci.

„Mladého dehydrovaného člověka bolí hlava, může zkolabovat, zvlášť když má tendenci k poklesu tlaku. Starší člověk se vystavuje riziku cévních komplikací,“ shrnuje Jelínek. Pacienty poučuje o pitném režimu nejen v horku. I když třeba senioři berou léky na odvodnění kvůli otokům, musejí pít, protože tělo vodu potřebuje.

Voda tvoří 60 procent hmotnosti dospělého, dostatečný příjem tekutin je proto podle nutriční terapeutky Tamary Starnovské životně důležitý. „Z nedostatku plynou zdravotní potíže, jako jsou močové kameny a infekce, dna, revma, únava a podrážděnost,“ uvedla.

Úkolem ledvin je udržovat stálost vnitřního prostředí a vylučovat škodlivé látky. Každou minutu proteče ledvinami litr krve, za den je to 1440 litrů, ale vznikne jen jeden až dva litry moče. Pokud tělo dostane málo tekutin, ledviny "šetří vodu", moče se tvoří málo a zahušťuje se. Pokud nedostatek tekutin trvá, je člověk ohrožen poklesem tlaku a kolapsem. Při chronicky omezeném příjmu tekutin hrozí i tvorba močových kamínků. Dehydrovaný člověk se v horku přestává potit a je ohrožen přehřátím. Příznaky nedostatku tekutin na sobě pozná podle celkové slabosti, malátnosti, zvýšené únavy, bolestí hlavy, což je způsobeno poklesem krevního tlaku. Má žízeň a sucho v ústech.

Vhodnými tekutinami jsou pitná voda, třeba ochucená citronem, bylinné a ovocné čaje, ředěné ovocné a zeleninové šťávy, pokud ovšem není nutno ze zdravotních důvodů omezit třeba draslík nebo cukr. Minerálky by měly být jen doplňkem pitného režimu a měly by se střídat. Jen výjimečně by se měly pít kolové nápoje a sladké limonády, které jsou nadměrným zdrojem cukru a kola i fosforu. Zdrojem tekutin je například také ovoce a zelenina, polévky, omáčky, mléko, jogurty a zmrzlina.

 

Doporučená denní potřeba vody

Kategorie

věk

   množství (ml/kg živé váhy)

kojenci


   150

děti

1 - 3 roky

   120


4 - 6 let

   110


7 - 9 let

    95


10 - 14 let

    70

mládež a dospělí


    30 - 40

senioři


    20 - 30

nápoje zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.