Ve Volyni je možné navštívit
unikátní Kostel sv. Petra a Pavla

Ve Volyni je možné navštívit
unikátní Kostel sv. Petra a Pavla

19. 7. 2012

Kostel sv. Petra a Pavla, unikátní památka s gotickými malbami ze 14. století, který se nalézá u vesničky Volyně, měl být v 80. letech zbourán, ale jako zázrakem přežil. Nyní se dobrovolníci snaží kostelu vrátit jeho původní podobu.

Kostel měl být už roku 1983 z rozhodnutí úřadů zbourán. Byl dokonce smazán z katastru nemovitostí a dochoval se i demoliční výměr. K památce však nevede silnice, a to možná kostel zachránilo. Ti, kdo ho měli zbourat, ho možná ani nenašli.

Skupina dobrovolníků se nyní rozhodla začít s jeho postupnou záchranou. Jedná se totiž o jeden z posledních středověkých kostelů v Krušných horách. Takto jednoduchá církevní stavba je pro tuto oblast typická. Ve volyňském kostele se dochovala nejen barokní a pozdější výzdoba, ale i gotické malby apoštolů s nápisy s vyznáním víry a další historické prvky, které nejspíš pocházejí z doby vlády císaře Karla IV.

Sdružení přátel kostela sv. Petra a Pavla ve Volyni, které se pokouší o záchranu unikátní památky, vzniklo v roce 2007. Od té doby se snaží co nejvíc dát o malém horském kostele vědět veřejnosti a různými způsoby pomoci s jeho opravou. Cílem Sdružení je kostel zpřístupnit a nabídnout ho lidem jako turistickou zajímavost.

Kostel se už podařilo částečně zastřešit a nově opláštěná je také věž kostela. Protože doba vhodná k práci v exteriéru je na horách velmi krátká a sehnat peníze není snadné, není zatím ani střecha dosud dokončená. Právě obnova střechy je nyní pro sdružení prioritou, následovat by mělo zpevnění klenby, vsazení oken a dveří, aby mohl být kostel přístupný. Teď je možné navštívit interiéry kostela pouze v rámci dnů otevřených dveří. Do některých částí se ale ani tak nemůže.

 Prohlídky jsou možné také po domluvě se správci objektu na e-mailu:  volynskykostel@seznam.cz.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.