Naše procházka do minula VI.

Naše procházka do minula VI.

15. 12. 2015

Posledně jsme se ocitli naší podzimní procházkou na slavném Vyšehradě. Dnes vás zavedu do míst, kde byla založena Karlova universita, Karolinum ústřední budova staroslavného vysokého učení. Ta se nachází na rohu Ovocného trhu a Železné ulice, jen malý kousek od Stavovského divadla.

Dnešní barokní podoba je z 18.století, protože z původního Karolina zůstal jen bohatě zdoběný arkýř, který je úkazem stavitelského klenotu gotiky v Praze.

Karlova universita patří k nejstarším vysokým učením ve střední Evropě. Byla založena naším slavným panovníkem a otcem vlasti Karlem IV. 7.dubna 1348. V té době , jak jsem se dočetla mělo nejvíce universit: Itálie 15. Francie 8, Španělsko 5 a po jedné v Anglii a Portugalsku. To si pamatuji už z mých studentských let, že jsem byla překvapena. Studenti odcházeli za studiemi do ciziny. A proto se Karel IV. rozhodl, jak je citováno: "aby obyvatelé království českého nemuseli se almužny doprošovati, aby nalézali v království stůl k pohoštění připravený,...aby sobě měli za slávu, že mohou jiné  z ciziny zváti k lahodnosti vůně a k účasti na takovém vděku..."

Tehdy vysoké učení se nazývalo učením obecným, a tehdy mohli nejen profesoři, ale i studenti působit ve všech zemích, které spadaly pod římskou církev. Jak víme, Karel IV. byl římský císař, český, římsko-německý, italský a burgundský král, hrabě lucemburský, moravský markrabě. To mne vždy velmi naplňovalo, jak to byl světový panovník, ale náš český. Praha v jeho době byla skutečně nejnavštěvovanějším městem Evropy a byla uznávana i jako nejpůvabnější. Právě v této době se začaly na ulicích objevovat studenti.

Avšak dnešní budova Karolina je sladěná gotika s barokem, kterou velmi zdárně vytvořil architekt Josef Fragner. Když jsme s mým malým vnoučkem stáli před budovou, tak pravil: "to je hezčí škola, než kam chodí moje sestřička Karolínka." Uslyšel to starší pán a povídal: "Chlapečku a do které školy chodí sestřička?" a Jindříšek odpověděl: "Do základní." Pán se zasmál a řekl: "Jen mu vyprávějte dál."

Ti, kdo studovali na Karlově universitě, tak znají nádhernou aulu, kde jsou umístěny tribuny a křesla pro akademiky. Zde se zasedá při zasedáních a především slavnostních promocích. Na zadní stěně je slavný gobelín, na kterém je výjev klečícího Karla IV. před knížetem Václavem. Na stropě nás upoutají znaky českých zemí  a v levém rohu usmívající se socha Karla IV.. Sochu ztvárnil Karel Pokorný.

Na závěr jsme se zastavili na nádvoří Karolina, kde stojí na podstavci socha Mistra Jana Husa, tu ztvárnil Karel Lidický. Na tomto nádvoří byl kdysi předčítán věrným Čechům Kutnohorský dekret. Tento dekret vydal král Václav IV. roku 1409 a Dekret kutnohorský mění poměr hlasů na Karlově univerzitě z jednoho na tři.

Mám moc ráda tyto procházky do minulé historie a těším se vždy na další.

 

cestování historie Můj příběh Praha
Hodnocení:
(4.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%