Můj zážitek roku: Bez diskuze!
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Můj zážitek roku: Bez diskuze!

13. 12. 2015

Mění se Evropa, měním se i já. Jo, jsem chytlavá, musím vše nové poznat, prozkoumat a udělat si názor. Arabský svět nebyl nikdy tak blízko, je za humny a je mezi námi. Neshody mezi Araby a Židy, zkušenosti mých příbuzných z diplomatických cest a koneckonců život mé dcery v Izraeli, mě donutily, se zajímat.

Knihu Ó Jeruzaléme... jsem přečetla jedním dechem a byla jsem vyděšená z toho, co dokáže lidstvo páchat na stejném živočišném druhu, a to v době míru. Současné události jsou stejně kruté. Média jsou plná informací z masakrů ve Francii. Slova: bombový atentát, Islamisté, běženci, létají vzduchem.

Nikdy mě nenapadlo, zastavit arabské studenty, kteří se v Poděbradech učí náš jazyk, aby mohli studovat na vysokých školách, a dát se s nimi do řeči. Tentokrát jsem to udělala. Skupinku chlapců a jedno děvče jsem potkala v parku. Právě jsem se dozvěděla o dalším atentátu v Mali. Pozdravila jsem je, zeptala se, zda rozumí česky a zapředla hovor o atentátech v Paříži. Na přímou otázku, jak na to nahlížejí, co si myslí... neodpověděli.

Dívka působila zmateně, chlapci mlčeli a rozhlíželi se kolem. Hledali pomoc a přivolali muže z jiné skupinky. Byl 30 až 40letý. Zopakovala jsem dotaz. Rozčílil se v zápětí. "Proč se na to ptáte? Proč se neptáte, co dělá Francie? Francie vraždí. Pořád obviňujete jenom muslimy..."

Nepustil mě vůbec ke slovu, nechtěl se o tom vůbec bavit,  nadával pěkně zvýšeným hlasem, dal studentům pokyn, aby odešli. Rozčíleně gestikuloval ještě cestou a ohlížel se zpět na mě. Zůstaly jsme s kamarádkou stát na cestičce jak opařené.

Tak takhle to je. Žádná diskuze. A já bych tolik potřebovala s nimi hovořit.  Venku se dívám lidem do tváří a hledám toho pána. Pravda, jsem žena, podceňuje mě. Ale já bych chtěla tu jejich mentalitu poznat z očí do očí. Třeba bych se zbavila obav, ze společného žití. 

Snad abych se začala učit arabsky...

 

Soutěž "Můj zážitek roku" - Prožili jste hezkou dovolenou, narodilo se vám vnoučátko, našli jste si nové přátele? Nebo se vám letošek spíše nevydařil? Podělte se s ostatními čtenáři o nejsilnější zážitek roku 2015 a zpracujte jej jako příběh, glosu, báseň či fotoreportáž. Všechny soutěžní příspěvkyk budou slosovány, vítěz obdrží knihu Retro ČS2 od nakladateství JOTA.

Můj zážitek roku
Hodnocení:
(4 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.